Gemeente Soest

Programmabegroting 2008-2011

Datum: 14/09/2007

College presenteert sluitende programmabegroting 2008-2011

Het college van burgemeester en wethouders presenteert een sluitende programmabegroting 2008-2011.

De digitale versie van de programmabegroting vind u hier.

Het college is erin geslaagd om het verslechterde financiële beeld bij de voorjaarsnota 2007 om te buigen naar een positief meerjarenperspectief.

In 2008 zal verder gewerkt worden aan de uitvoering van het raadsprogramma 2006-2010 en de collegeverklaring Soest actief en open: aan de slag. Inmiddels is hiervan veel in gang gezet en in uitvoering genomen.

Nieuw beleid en prioriteiten 2008

In de programmabegroting 2008-2011 stelt het college voor extra middelen beschikbaar te stellen voor (onder meer):
* buurtbemiddeling

* aanleg speelruimtes en speelvoorzieningen
* aanpak zwerfafval

* nieuwbouw school De Lasenberg

* ondersteuning vrijwilligers

* onderhoud en reconstructies wegen (o.a. herinrichting Birkstraat)
* aanleg kleed-/club clubaccommodatie v.v. Vliegdorp
* subsidie voor het project Podiumbattle

Verder wil het college in 2008 prioriteit geven aan:
* handhaving (bouwen, bestemmingsplannen, illegaal grondgebruik, leerplicht)

* Uitvoeren fietsactieplan 2008

* Projecten Hart van de Heuvelrug

* Verwerven bedrijfsterreinen

* Herbestemming vliegbasis Soesterberg

* Herstructurering Smitsveen

* Snelle toeleiding van uitkeringsgerechtigden naar werk (aanpak Werk Alert)

* Aanpak overlast honden

* Zorg voor goede en voldoende sportaccommodaties
* Zorgvuldige uitvoering Wmo

* Verbetering diensten Schuldhulpverlening
* Aanpak alcoholgebruik en drugs door jongeren
* Dienstverlening aan inwoners en bedrijven (De Andere Overheid)
* Wijkgericht werken

Dekkingsplan

Om al deze prioriteiten en begrotingsvoorstellen te kunnen uitvoeren zijn aanvullende dekkingsmiddelen noodzakelijk.

Het college heeft onder meer bezien in hoeverre de diverse rechten en leges zich op een kostendekkend niveau bevinden. Om recht te doen aan het uitgangspunt van 100% kostendekkendheid van de tarieven stelt het college voor om de door de gemeente gederfde inkomsten wegens kwijtschelding te verdisconteren in de tarieven van het rioolrecht en de afvalstoffenheffing.

Ook een deel van de kosten van het straatvegen zal in rekening worden gebracht door middel van het rioolrecht. Het college acht dit alleszins redelijk, aangezien door het straatvegen de onderhoudslasten van de riolering beperkt worden. Voorts is gebleken dat de tarieven van de OZB in 2005 te laag zijn vastgesteld: door de grote stroom van toegekende bezwaarschriften tegen de WOZ-beschikkingen is de werkelijke waardestijging lager uitgevallen dan de destijds verwachte waardestijging.

Het college stelt voor om dit repareren bij de vaststelling van de tarieven 2008 en 2009 (voor beide jaren 3% verhoging). Overigens kunnen de definitieve OZB-tarieven pas worden vastgesteld als de resultaten van de lopende hertaxatie bekend zijn. Naar verwachting zal dit in de raadsvergadering van januari 2008 kunnen plaatsvinden.

Een aantal andere dekkingssuggesties zal nog nader worden onderzocht. Zo kondigt het college een onderzoek aan naar de subsidiëring van de grotere welzijnsinstellingen in Soest. Het college en de raad willen een scherper zicht te krijgen op de samenhang tussen de verschillende taken en activiteiten binnen én tussen de diverse instellingen. Bovendien wil het college de subsidiëring van het muziekonderwijs heroverwegen.

Door de raad zal de komende weken nader worden gesproken over de inzet van politiesurveillanten en de (evaluatie van de) breedtesport. Het college heeft daarom in dit kader geen voorstellen gedaan.

Behandeling in gemeenteraad

Op donderdag 11 oktober vindt de behandeling van de begroting plaats in De Ronde. De fracties zullen dan ook hun 'algemene beschouwingen' uiteenzetten. De besluitvorming over de begroting vindt plaats op donderdag 1 november in De Raad. In afwijking van vorige jaren zal er dit jaar geen begrotingsmarkt worden gehouden.

.