UWV


Intensieve samenwerking Wajong-netwerken om meer jongeren naar werk te begeleiden

14 september 2007

De verschillende organisaties waar (potentiële) Wajongers mee te maken hebben, gaan intensiever samenwerken om voortijdige schooluitval te voorkomen en meer jongeren van school naar werk te begeleiden. UWV, onderwijs- en zorginstellingen, GGZ, Stichting MEE en RMC's in Friesland en in Noord Holland gaan hiertoe een
samenwerkingsovereenkomst aan.

De samenwerkingsovereenkomst is gericht op de ondersteuning van niet-verstandelijk gehandicapte jongeren: jongeren met psychische klachten, lichamelijke klachten of auditieve of visuele beperkingen. Veel van deze jongeren hebben door hun beperking moeite hun opleiding af te ronden en een baan te vinden. Anders dan jongeren met een verstandelijke handicap zijn zij echter niet vanzelfsprekend al vroeg in beeld bij de verschillende organisaties die hen kunnen ondersteunen. Door al tijdens de opleiding van deze jongeren kennis te delen en de samenwerking te zoeken, hopen de verschillende organisaties optimale begeleiding en ondersteuning te kunnen bieden, zodat meer jongeren aan het werk komen of op een andere manier deel kunnen nemen aan de maatschappij en minder jongeren een Wajong-uitkering hoeven aan te vragen.

De betrokken organisaties gaan eerst de doelgroep in beeld brengen; alle (potentiële) Wajongers wordt toestemming gevraagd voor opname in het cliëntvolgsysteem van UWV en onderlinge bespreking van hun situatie door de organisaties. De organisaties zetten vervolgens hun specifieke kennis en middelen in bij de begeleiding van de jongeren van school naar werk. Zo kan een jongere die geregistreerd staat bij het UWV (zonder dat er sprake is van een Wajong-uitkering) in aanmerking komen voor de zogeheten `no risk polis', een regeling die het voor werkgevers aantrekkelijker kan maken om iemand in dienst te nemen.

Deze manier van samenwerken wordt nu bij wijze van proef in de regio's Friesland en Noord Holland ingevoerd, onder gezamenlijke aansturing van adviesbureau Radar en UWV. De proef duurt een jaar en wordt vervolgens geëvalueerd. Als de aanpak slaagt, is het de bedoeling deze werkwijze in het hele land in te voeren.