PGGM


PGGM en Citi sluiten akkoord over het delen van Emerging Market risico

London/Zeist, 14 september 2007 - PGGM en Citi zijn een transactie aangegaan waarin het risico wordt gedeeld van een zeer goed gespreide portefeuille van kredieten verstrekt aan bedrijven in opkomende landen.

De transactie, Terra I, betreft een portefeuille van meer dan 800 kredietfaciliteiten gespreid over 32 landen. Daarmee is het een van de meest gediversificeerde EM CLOs ooit. Een CLO is een Collateralised Loan Obligation.

De omvang van de portefeuille is EUR 2,5 miljard. De leningen komen van de balans van Citi en zijn dan ook uitgebreid door Citi op kredietrisico geanalyseerd.
Via Terra I, verkoopt PGGM bescherming aan Citi gedurende een periode van vijf jaar. Het gaat dan specifiek over het investeren in de equity en junior mezzanine tranches van de kapitaalstructuur van Terra I. Op deze wijze verkrijgt PGGM toegang tot een unieke kredietportefeuille die de beleggingsmix verder spreidt op een aantrekkelijke en efficiënte wijze.

Mascha Canio, Hoofd Infrastructure, Private Equity en Structured Credit bij PGGM: We waren op zoek naar een partner die al lang een prominente speler is in opkomende markten en waarvoor het een kernactiviteit is die in het DNA van de organisatie terug is te vinden. Bij Citi is dit overduidelijk het geval. Vervolgens hebben we nauw samengewerkt om de transactie te optimaliseren en aan de specifieke wensen van PGGM te laten aansluiten. Zo hebben we toegang gekregen tot beleggingen die normaal gesproken niet in de markt worden verhandeld. Deze overeenkomst is ook een voorbeeld hoe Nederlandse pensioenfondsen een rol spelen bij het creëren van innovatieve beleggingsoplossingen. Zeker gegeven de situatie van vandaag, waarin de markt vele interessante beleggingskansen biedt.

De enorme gespreide portefeuille die Citi aanbood samen met de bereidheid het risico echt te delen (in plaats van het volledig overdragen ervan) waren belangrijke beslissingsfactoren voor ons, zegt Raymond van Wersch, PGGM Senior Portfolio Manager Structured Credit.

Ranjan Patwardhan, Managing Director, Global Portfolio Optimisation group bij Citi zei Terra I is een belangrijke bouwsteen voor onze risicobeheersing en beheer van het beschikbare kapitaal in de opkomende markten. Het geeft ons de mogelijkheid om sommige kredieten af te dekken waarvoor geen liquide CDS (credit default swap) markt bestaat. We hebben nu een geschikte manier om de risicos van de dynamische EM kredietenportefeuille te beheersen. Citi is al meer dan 100 jaar actief in opkomende markten en heeft een sterke binding met deze activiteit.

Het overeenkomen van zo een belangrijke transactie in de huidige uitdagende kredietmarkt toont aan dat er voor de juiste producten nog steeds actieve structured credit investeerders zijn. PGGM heeft de omvang en de kennis om een significante en strategische transactie als Terra tot stand te brengen, aldus Olivier Renault, Director in credit derivative structuring bij Citi. Wij hopen dat deze overeenkomst de eerste is van een reeks van transacties waarin we met PGGM kunnen samenwerken om de balans van Citi te optimaliseren.

Over PGGM
PGGM verzorgt de pensioenregeling voor ruim 2 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het belegd vermogen bedraagt momenteel ruim EUR 85 miljard.

Over Citi
Citi, marktleider in wereldwijde financiele dienstverlening, met meer dan 200 miljoen rekeninghouders en aanwezig in meer dan 100 landen, voorziet particulieren, bedrijven, overheidsorganen en institutionele instellingen van een breed aanbod aan financiële produkten en diensten, inclusief effectenmakelaardij en vermogensbeheer. Belangrijke merknamen onder Citis kenmerkende rode boog zijn Citibank, CitiFinancial, Primerica, Citi Smith Barney en Banamex. Verdere informatie is beschikbaar op www.citigroup.com of www.citi.com.

PGGM en Citi - 14 september 2007