Stad Brussel


Grote Markt krijgt opknapbeurt

Restauratie van de gevels van vier huizen op de Grote Markt

In zitting van donderdag 26 juli 2007, heeft het College de restauratie goedgekeurd van de gevels van vier huizen op de Grote Markt : de Sterre, De Zwane, In den Gulden Boom en De Roos, waarvan er drie toebehoren aan de Stad en het vierde eigendom is van het OCMW van Brussel.

Zoals de andere bouwwerken van de Grote Markt, zijn deze vier huizen beschermd omwille van hun bijzondere patrimoniale waarde (geklasseerd in 1977 en 2002 ; ingeschreven op de lijst van het Wereldpatrimonium in 1999).

Sinds haar reconstructie in 1896-1897, is de Sterre (nr 8) in de eigenlijke zin van het woord geen huis meer : rustend op een arcade maken de verdiepingen deel uit van het naastliggend gebouw. Doordat het huis toegekend werd aan de Amman, dat was de officier van justitie die de vorst vertegenwoordigde, vervulde het de functie van gemeentehuis vóór de oprichting van het Stadhuis in de XV-de eeuw.

De Zwaan (nr 9), op dit ogenblik één van de meest gekende restaurants van Brussel, bezit nog steeds haar monumentale gevel daterend van eind XVII-de eeuw, gebouwd door Cornelius Van Nerven die in dezelfde periode de auteur was van de achteraan gelegen vleugel van het Stadhuis.

In den gulden Boom (nr 10) waren opeenvolgend de gildehuizen van de Leerrooiers, de Tapijtwevers en de Brouwers ondergebracht. Bovenop haar monumentale gevel, in klassieke stijl staat eigenaardig genoeg een ruiterstandbeeld steunend op een voetstuk. Het werd ontworpen door de architect Willem De Bruyn die eveneens het geheel ontworpen heeft van de Hertogen van Brabant en de Gulden Boot.

De Roos (nr 11) geeft een meer bescheiden aanblik. Het was steeds een particuliere woning. Haar gevel heeft een typische Brabantse barokstijl, een aanpassing van de gothische traditie met Italiaanse en Franse stijlen.

De restauratie van deze huizen, die eind dit jaar zou moeten beginnen, is een logisch gevolg van de reeds ondernomen restauraties aan het Stadhuis, Het Broodhuis, De Koning van Spanje en Den Ezel.