Meer aandacht voor psychosociale zorg in conflictgebieden

14/09/2007 12:46



HealthNet-TPO



Persbericht

Amsterdam, 14 september 2007

Meer aandacht voor psychosociale zorg in conflictgebieden

Psychosociale zorg moet voortaan hoger op de ontwikkelingsagenda staan in oorlogs- en rampgebieden. Dat vinden de World Health Organization (WHO), De Verenigde Naties en 27 internationale onwikkelingsorganisaties. Zij presenteren vandaag nieuwe richtlijnen voor de psychosociale zorg in oorlogs- en rampgebieden.

Hoewel de noodzaak van psychosiale zorg in conflictgebieden steeds meer wordt erkend is de opvang van mensen met psychische klachten tot nu toe de taak van psychiaters en psychologen, die door de omvang van de problemen en taal- en cultuurverschillen niet in de zorgbehoefte kunnen voorzien. Met de nieuwe richtlijnen moet dit de verantwoordelijkheid worden van alle ontwikkelingsorganisaties die werkzaam zijn in (post) conflictgebieden, waardoor psychische zorg voortaan hoog op de ontwikkelingsagenda komt te staan.

De recente conflicten en natuurrampen in Afghanistan, Indonesië, Sri Lanka en Sudan hebben geresulteerd in een grote toename van psychosociale problemen, die op termijn een bedreiging kunnen vormen voor het vredesproces, de mensenrechtensituatie en de sociaal economische ontwikkeling. Met vroegtijdige en adequate begeleiding blijken de meeste slachtoffers echter opmerkelijk veerkrachtig te zijn. Het is niet mogelijk traumatische gebeurtenissen te vergeten, maar mensen kunnen wel leren weer maatschappelijk te functioneren. Met de richtlijnen die vandaag worden gepresenteerd kunnen psychosociale problemen in oorlogs- en rampgebieden voortaan op grote schaal en systemastisch worden aangepakt.

De richtlijnen zijn ontwikkeld door de World Health Organization, de Verenigde Naties en 27 ontwikkelingsorganisaties wereldwijd. In Nederland hebben HealthNet TPO en Artsen Zonder Grenzen een belangrijke bijdrage geleverd aan de totstandkoming van de richtlijnen. "De richtlijnen zijn een erkenning van de enorme impact die psychosociale problemen op de wederopbouw van oorlogs- en rampgebieden kunnen hebben. Dit is lange tijd onderschat', zegt Willem van de Put, directeur van HealthNet TPO, een Nederlandse non-gouvermentele organisatie die vluchtelingen, ontheemden en andere kwetsbare groepen bij het verwerken van de psychosociale en traumatische gevolgen van oorlogen en natuurrampen.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie/