Gemeente Wervershoof


Provinciaal College presenteert eerste begroting

04 sep 2007
Gedeputeerde Staten willen volgend jaar EUR 600 miljoen investeren in Noord-Hollandse gemeenten. Voor veel nieuw beleid, waaronder EUR 1 miljoen extra voor verbetering van de luchtkwaliteit. Er is EUR 150.000 gebudgetteerd om de gevolgen van overstromingen beter in kaart te brengen, EUR 100.000 voor het werken naar één centrale milieudienst in het Noordzeekanaalgebied en EUR 320.000 om betere uitgaansinformatie te bieden voor de bewoners en bezoekers van Noord-Holland.

Het begrotingsvoorstel 2008 is gebaseerd op het collegeprogramma `Krachtig, in balans', waarin het college al veel nieuw beleid heeft vastgesteld. Van investeringen in klimaat en milieu, tot investeringen in economie en vervoer. Daar zijn bij de begrotingsbesprekingen nog diverse nieuwe beleidsaccenten aan toegevoegd. "Deze begroting laat goed zien dat we er hard aan werken om al onze ambities uit het collegeprogramma te realiseren", aldus Ton Hooijmaijers, gedeputeerde Financiën.

Rijksbezuiniging
De EUR 600 miljoen wordt onder meer gedekt door inkomsten uit rijksdoeluitkeringen, rente, dividend, opcenten en de provinciale reserves. Een ander deel is afkomstig uit het provinciefonds van het Rijk.
Het college is niet bepaald gelukkig met de door het Rijk aangekondigde korting op dit laatstgenoemde fonds. Het is nog niet duidelijk om hoeveel het exact gaat, maar duidelijk is wel dat het alleen al voor Noord-Holland in de tientallen miljoenen zal lopen. Daar is deels al rekening mee gehouden in het collegeprogramma. Het college heeft daarbij onder meer aangegeven EUR 7,5 miljoen te gaan bezuinigen om de begroting sluitend te maken. Dat is nu ca. EUR 8,5 miljoen geworden, omdat er bij de begrotingsbehandeling extra geld is vrijgemaakt voor diverse nieuwe beleidsaccenten.

Meer informatie over diverse nieuwe beleidsvoornemens van GS vindt u in de bijlage. Informatie over het nieuwe beleid uit het collegeprogramma vindt u, net als de begroting, op www.noord-holland.nl. Besluitvorming over het begrotingsvoorstel door Provinciale Staten vindt plaats op 12 november.

Ons adres: Raadhuisplein 1 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl Telefoon: 0228-587171