Radboud Universiteit Nijmegen


Resultaten inspanningsonderzoek Vierdaagselopers bekend

Maria Hopman, hoogleraar Integratieve fysiologie aan de Radboud Universiteit, startte dit jaar een langlopend onderzoek naar de fysiologische aspecten en gezondheidsrisico's van het lopen van een Vierdaagse. De resultaten van de Vierdaagse 2007 zijn nu bekend. Een van de constateringen is dat de vochtinname sterk verschilt tussen de wandelaars, met een variatie van minder dan 1 liter tot meer dan 7 liter tijdens het wandelen.

Aan het onderzoek hebben 65 wandelaars deelgenomen, iets meer mannen dan vrouwen, met een gelijke verdeling over de 3 afstanden en een gemiddelde leeftijd van 54 jaar (range 12 tot 81 jaar). De deelnemers slikten de avond voordat ze gingen lopen een pil met daarin een temperatuursensor en een klein zendertje. Na 24 uur verliet die pil het lichaam, maar intussen konden de onderzoekers op elk moment van de dag met speciale kastjes/ontvanger de meetgegevens via die pil ontvangen.

Lichaamstemperatuur
De lichaamstemperatuur, gemeten gedurende de hele wandeldag met de ingeslikte sensor-pil, blijkt op alle wandeldagen direct na het starten te stijgen. Echter, de lichaamstemperatuur van de deelnemers blijft tijdens alle wandeldagen onder de 39ºC. 40% van de lopers bereikt een lichaamstemperatuur tussen de 38 en 38,5ºC en 5-10 % van de wandelaars loopt met een lichaamstemperatuur tussen de 38,5 en 39 ºC.

Vochtinname
De vochtinname verschilt sterk tussen de wandelaars, met een variatie van minder dan 1 liter tot meer dan 7 liter tijdens het wandelen (duur 8-12 uur). Gemiddeld wordt er tussen de 2,6 en 3,2 liter gedronken tijdens het wandelen. Opvallend is de grote variatie in gewichtsverandering na een wandeldag; waar de ene loper 1-3 kg afvalt, komt de andere loper 1-3 kg aan.

Resulaten rapport
Bovenstaande constateringen zijn slechts enkele resulaten van het onderzoek. Voor toezending van het hele rapport kunt u contact opnemen met Maria Hopman via e-mail m.hopman@fysiol.umcn.nl. Een kort rapport vindt u op website van het UMC St Radboud of kunt u in de rechterzijbalk downloaden.