Productschap Margarine


Home

13.09.2007

Brazilië neemt zorgen omtrent duurzaamheid serieus

Duurzame sojaproductie staat in Brazilië hoog op de agenda bij zowel nationale en provinciale overheden als sojaboeren. Dit bleek tijdens een werkbezoek dat Frans Claassen (secretaris/directeur MVO) eind augustus bracht aan de Braziliaanse provincie Mato Grosso. Op uitnodiging van de sojaboerenorganisatie Aprosoja sprak hij namens de Nederlandse Task Force Duurzame Soja op een drukbezocht tweedaags congres over de Europese zorgen omtrent de productie van soja.

Tijdens diverse bedrijfsbezoeken, besprekingen met maatschappelijke organisaties, vertegenwoordigers van lokale sojaboeren en bilaterale gesprekken met de Braziliaanse minister van Landbouw en de gouverneur van Mato Grosso kreeg Claassen een goede indruk van de huidige praktijk en bleek duidelijk dat men de Europese zorgen omtrent de duurzaamheid van de sojaproductie serieus neemt.

De Braziliaanse boeren beseffen dat er zaken zijn die anders georganiseerd moeten worden, maar tegelijkertijd moet worden geconstateerd dat er ook reeds veel zaken worden opgepakt. Zo is Brazilië bijvoorbeeld wereldleider in het gebruik van no-tillage (geen grondbewerking na de oogst). Verder kent men een zeer succesvol Agrochemical Waste Program en zijn er programmas voor het monitoren van residuen in kreekdalen en rivieren. Tevens is er duidelijke wet- en regelgeving over arbeidsomstandigheden. En daar waar flora beschadigd of verdwenen is, wordt in samenwerking met NGOs en instituten op diverse plaatsen gewerkt aan het herstellen van de biodiversiteit.

De Braziliaanse regering maakte recentelijk bekend dat de ontbossing in de Amazone in de periode 2006 2007 met 30% aanzienlijk is afgenomen. Het instellen van het Amazone Moratorium door de Braziliaanse industrie in nauwe samenwerking met diverse maatschappelijke organisaties heeft hieraan zeker bijgedragen. Het Moratorium houdt in dat twee jaar lang geen soja zal worden verhandeld uit gebieden die na juli 2006 zijn ontbost.

Het Moratorium is een belangrijke stap maar om verduurzaming van de gehele sojateelt te realiseren is meer nodig. Het ontwikkelen van internationale criteria voor duurzame soja waarbij naast ecologische aspecten ook rekening wordt gehouden met sociale aspecten is de belangrijkste doelstelling van de Round Table on Responsible Soy (RTRS). Sojaboeren in Mato Grosso hebben via hun sectororganisatie Aprosoja duidelijk kenbaar gemaakt dat ze met alle ketenpartijen binnen de RTRS willen samenwerken aan het vormgeven van deze criteria. Het draagvlak voor de RTRS blijft groeien en binnenkort worden de experts voor de Criteria Development and Verification Group gekozen. De planning is dat eind 2008 de duurzaamheidscriteria voor soja formeel kunnen worden vastgesteld.

Alhoewel de komende periode nog veel werk moet worden verzet, is MVO van mening dat de constructieve houding van de Braziliaanse sojaketen, de diverse bestaande Good Agricultural Practices. de stappen die gezet zijn binnen het Amazone Moratorium en de RTRS concrete bewijzen zijn dat er hard en met resultaat wordt gewerkt aan het invulling geven aan de zorgen die er bij de afnemers en consumenten leven. MVO zou dan ook graag zien dat ketenpartijen, bedrijven en organisaties in Europa zich achter beide initiatieven scharen.

Tot slot is het goed te melden dat de Brazilianen te kennen hebben gegeven open te staan voor dialoog met de ketenpartijen, overheid en maatschappelijke organisaties in Europa. In dit kader staat op korte termijn een bezoek van de Braziliaanse minister van Landbouw, de gouverneur van Mato Grosso en de brancheorganisatie van de soja-industrie (Abiove) aan Europa en specifiek ook Nederland op het programma. Details volgen op onze website en via het MVO Magazine.