Multimediale expositie De Bunker vandaag geopend voor publiek

14/09/2007 13:44



Anno



Den Haag, 14 september 2007 - De Bunker is vandaag geopend door staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS en Pauline Krikke, burgemeester van Arnhem. De multimediale expositie is een initiatief van Anno, het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. De Bunker plaatst bezoekers in de context van de Tweede Wereldoorlog en legt hen drie dilemma's voor waarmee mensen tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geconfronteerd. "Wat zou jij doen?" is de vraag die hen bij ieder dilemma wordt voorgelegd. De Bunker is gratis toegankelijk en staat tot 14 oktober in Arnhem op het plein naast het Musis Sacrum. De Bunker is van maandag tot en met zaterdag van 10.00 -17.00 uur en op zondag van 12.00 tot 17.00 uur geopend.

"Wat zou jij doen?"
De Bunker vertelt niet het verhaal van verzetshelden of bekende personen uit die tijd, maar richt zich op de dilemma's waarmee iedereen tijdens de Tweede Wereldoorlog geconfronteerd kon worden. De Bunker toont in een regionale, wisselende expositie verhalen en ooggetuigenverslagen van bewoners uit de regio waar De Bunker staat. De komende drie jaar zal De Bunker in minimaal zes andere steden te bezoeken zijn. "Een op de zes mensen heeft de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Door de verhalen van gewone mensen te tonen, houden we hun herinneringen levend", aldus Chris Groeneveld, directeur van Anno. "Herinneren is belangrijk omdat de Tweede Wereldoorlog nog steeds voelbaar is in het Nederland van nu. Het is een belangrijk deel van onze geschiedenis. Kennis van dit verleden maakt dat mensen in het dagelijks leven bewuste keuzes kunnen maken. "Wat zou jij doen?" is dan ook de vraag die de bezoekers van De Bunker wordt gesteld". "De Bunker legt de bezoeker vragen voor die in de oorlog realiteit waren en waar iedereen mee geconfronteerd kon worden. Veel thema's uit die periode hebben niks aan actualiteit ingeboet. Respect voor elkaar en vrijheid van meningsuiting zijn onderwerpen die 60 jaar geleden speelden en ook vandaag", aldus staatsecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Anno heeft bewust niet gekozen voor de bekende personen uit de geschiedenis, maar voor de gewone mensen, de mensen die in een gewone straat woonden en geen hoofdrol in de oorlog speelden. Dat spreekt mij erg aan omdat het een beeld schetst dat voor iedereen herkenbaar is," licht Bussemaker verder toe. "Deze gedachte sluit aan op het beleid dat ik voorsta en dat er op gericht is het verhaal van de oorlog te blijven vertellen aan nieuwe generaties".

Wie is Anno?
Anno is het promotiebureau voor Nederlandse geschiedenis. Anno is opgericht als voorloper van het Nationaal Historisch Museum. Anno wordt gesubsidieerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Dhr. drs. L.M.L.H.A. Hermans, voormalig minister van OCW, is de voorzitter van de Raad van Toezicht van Anno. Anno maakt geschiedenis toegankelijk voor een breed publiek. Geschiedenis kan ons vertellen wie we zijn en hoe dat zo gekomen is. Door het historisch besef van burgers te vergroten, wil Anno een actieve betrokkenheid bij de maatschappij bevorderen. Naast rondreizende exposities in winkelcentra en op marktpleinen, organiseert Anno onder meer de Week van de Geschiedenis en diverse activiteiten voor het onderwijs. Anno is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Nationaal Historisch Museum. De Bunker is de tweede reizende expositie van Anno. De eerste, het spookhuis ENG over de geschiedenis van angsten, werd in 2005 geopend door minister Van der Hoeven van OCW en is sindsdien door ruim 110.000 mensen bezocht. Anno is nauw betrokken bij de ontwikkeling van het Nationaal Historisch Museum. Kijk voor meer informatie over Anno op: www.anno.nl. Kijk ook op: www.debunker.nu.





http://www.debunker.nu