Ministerie van Defensie

14-09-2007 14:00

KONINKLIJKE ONDERSCHEIDING VOOR DUITSE STAATSSECRETARIS

De Duitse staatssecretaris van Defensie, dr. Peter Eickenboom, is door Nederland onderscheiden in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de Koninklijke onderscheiding in Berlijn uitgereikt door zijn Nederlandse ambtgenoot Cees van der Knaap en de Nederlandse ambassadeur drs. Peter van Wulfften Palthe.

Het komt niet vaak voor dat een niet-Nederlander de Koninklijke onderscheiding krijgt. Dr. Eickenboom is vooral voorgedragen vanwege zijn inbreng op materieelgebied tussen beide landen. Die inbreng zorgde voor een samenwerking die de goede betrekkingen tussen de landen bekrachtigt.

Van der Knaap prees zijn binnenkort gepensioneerde collega om zijn visie dat het tijdig beschikbaar hebben van goed materieel een vorm van personeelszorg is. Eickenboom zag het belang van bescherming en mobiliteit voor de militairen, zodat zij nu over het beste materieel beschikken. Momenteel bijvoorbeeld in Afganistan met de Fennek, maar ook voor toekomstige missies.

Vanuit zijn functie was Eickenboom verantwoordelijk voor onder meer financiën en materieel. Door zijn persoonlijke inzet en doortastende optreden droeg bij aan een succesvolle afronding van veel projecten. Voorbeelden hiervan zijn de overname van acht P3C-Orion vliegtuigen vóór de voorziene sluitingsdatum van Marinevliegkamp Valkenburg. Maar ook de verwerving van het verkenningsvoertuig Fennek en het groot pantserwielvoertuig Boxer, beide gezamenlijk ontwikkelt door Duitsland en Nederland. Ook binnen het Europese NH-90 helikopter project trekken de beide staatssecretarissen gezamenlijk op in de strijd tegen de vertragingen.