Politie Noord-Holland-Noord

Minder klachten over politieoptreden

Alkmaar, 14-09-2007 * 'Het jaarverslag klachten 2006' van de politie Noord-Holland Noord is vandaag verschenen. Daaruit blijkt dat het aantal klachten is gedaald van 152 in 2005 naar 96 in het vorig jaar.

De daling van 36% is voor een groot deel toe te schrijven aan het feit dat klachten tegenwoordig sneller tot een goed einde worden gebracht door een leidinggevende politiemedewerker die contact opneemt met een klager en naar hem of haar luistert en actie onderneemt. Integriteit is één van de kernwaarden van het politiekorps en klachten worden daarom serieus behandeld en beschouwd als een gratis advies.

De klachtendaling is het grootst bij de categorieën 'Optreden naar aanleiding van aangiften en meldingen' (van 43 naar 20) en bij 'Bejegening' (van 60 naar 48).

Bij de uitvoering van het soms moeilijke politiewerk zijn fouten echter niet altijd te voorkomen. Het gaat hierbij vooral om zaken waarbij geweld of emoties een rol spelen

Wordt een klacht doorgezet dan wordt deze behandeld door een coördinator. Indien zijn bemiddeling niet tot tevredenheid leidt dan gaat de zaak naar een onafhankelijke commissie. Die oordeelde in 19 gevallen vorig jaar de klacht ongegrond en in 4 gevallen gegrond.

Het gedrag dat het publiek te zien krijgt, is bepalend voor het vertrouwen in de politie. Daar blijft het korps Noord-Holland Noord aan bouwen.

Het jaarverslag klachten 2006 is in te zien op de politiebureaus vanaf 18 september.