Gedrag rivieren, kusten en zeeen centraal tijdens congres UT

14/09/2007 14:52



Universiteit Twente



Deze nazomer vormt de Universiteit Twente het podium voor internationale onderzoekers die zich bezighouden met de dynamiek van rivieren, kusten en zeeën. Van 17 t/m 21 september organiseert de afdeling Waterbeheer van Civiele Techniek het internationale congres RCEM2007. Ruim tweehonderd toponderzoekers van universiteiten en onderzoeksinstituten uit de gehele wereld komen naar Enschede om hun kennis uit te wisselen.

Voluit heet het congres River, Coastal and Estuarine Morphodynamics 2007. De tweejaarlijkse RCEM-conferentie, eerder gehouden in Italië, Japan, Spanje en de VS, is inmiddels uitgegroeid tot het meest vooraanstaande internationale onderzoekspodium voor de morfodynamica. De morfodynamica is de wetenschap die het gedrag van rivieren, kusten en zeeën bestudeert. Inzicht in waterstroming en de manier waarop stromend water zand en slib in beweging brengt, is hierbij essentieel: deze processen bepalen hoe rivieren, de kustlijn en de zeebodem zich geleidelijk ontwikkelen. En dit is weer van belang voor praktische zaken zoals overstromingsrisico's en kustveiligheid. Daarnaast hebben menselijke ingrepen, zoals infrastructurele werken, invloed op de morfodynamica en vice versa.

Nieuw bij RCEM2007 is de uitgebreide aandacht voor de rol van biologie en ecologie: kokkels bijvoorbeeld blijken het gedrag van de zandkorrels beïnvloeden. Verder vindt één van de wetenschappelijke sessies - heel toepasselijk - op het water plaats. De bootexcursie op woensdag brengt de deelnemers over IJssel en Rijn naar het Pannerdensch Kanaal, dat deze zomer haar driehonderdste verjaardag viert.

De organisatie van de conferentie ligt dit jaar bij de afdeling Waterbeheer van de Universiteit Twente, geleid door prof.dr. Suzanne Hulscher. Deze afdeling doet onder meer onderzoek naar de fysica van watersystemen en de effecten van menselijke ingrepen op het natuurlijke gedrag.

Voor meer informatie over het congresprogramma: http://rcem2007.utwente.nl/





http://rcem2007.utwente.nl




Universiteit Twente