Rode Kruis Belgie


Rode Kruis lanceert eerstehulphandboek voor het grote publiek

Vroeger verschilden eerstehulptechnieken van land tot land. Nu is dat verleden tijd. Onder leiding van Rode Kruis-Vlaanderen werden, samen met 29 Europese experts, nieuwe Europese richtlijnen voor eerste hulp opgesteld. Deze richtlijnen zijn 100 % evidence-based: gebaseerd op wetenschappelijke studies, specialistenadvies en ervaring. Ze gaan soms lijnrecht in tegen de gevestigde gewoonten, want die zijn niet altijd juist.

Nieuwe richtlijnen vragen om aangepaste handboeken, cursussen en trainingen. Daarom ontwikkelde Rode Kruis-Vlaanderen EFAM (European First Aid Manual), een handig werkinstrument voor auteurs van eerstehulpboeken en verantwoordelijken van eerstehulpprogrammaâs. De twee EFAM-dvdâs met digitale teksten en kwaliteitsvolle fotoâs maken het gemakkelijk om handboeken aan te passen aan de nieuwe richtlijnen. Al 12 organisaties in evenveel landen hebben een EFAM-licentie gekregen. O.a. Senegal, Suriname, Nepal, Turkije, Zweden, IJsland en Frankrijk gebruiken dit vernieuwende eerstehulpinstrument.

Rode Kruis-Vlaanderen stelt vandaag zijn nieuwe eerstehulpopleidingen en het bijhorende âOefenboek Eerste Hulpâ voor. Zij zijn de allereerste en voorlopig nog enige die 100 % gebaseerd zijn op de nieuwe Europese richtlijnen. Dat EFAM in eigen huis vorm kreeg, is daar uiteraard niet vreemd aan.

Bovendien wordt het naslagwerk âHelp! Eerste hulp voor iedereenâ voorgesteld. Dit boek bevat eerstehulptips bij meer dan 300 letsels, ziektes en aandoeningen en telt meer dan 500 fotoâs en tekeningen. De bijhorende dvd toont 36 eerstehulpfilmpjes. Elke geïnteresseerde kan dit boek aanschaffen: van de bezorgde oma die zorg draagt voor haar kleinkind, tot de partner van een hartpatiënt, of de kotstudent die wel wat tips kan gebruiken. Het is een must voor in de boekenkast.

Jaarlijks leren 40.000 mensen eerste hulp bij Rode Kruis-Vlaanderen. Geïnteresseerden kunnen een gratis eerstehulpopleiding volgen in één van onze 260 plaatselijke Rode Kruisafdelingen.

Mechelen, 14 september 2007