Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Uw brief 2060723450 Ons kenmerk SV/R&S/07/28431 Datum 14 september 2007 Onderwerp Kamervraag/vragen van het lid Ulenbelt

Hierbij zend ik u de antwoorden op de Kamervragen van het lid Ulenbelt (SP) over het gebruik van tarotkaarten bij re-integratie.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)

Ons kenmerk SV/R&S/07/28431

2060723450

Vragen van het lid Ulenbelt (SP) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over het gebruik van tarotkaarten bij re-integratie (ingezonden 21 augustus 2007).


1
Acht u het gebruik van tarotkaarten en horoscopen door re-integratiebedrijven zinvol? Zo ja, waarom?

De toegevoegde waarde van re-integratietrajecten moet zoveel mogelijk bepaald worden op basis van geobjectiveerde criteria (zoals prijs, duur, verwachte effectiviteit en plaatsingspercentages). Indien een re-integratietraject aan deze voorwaarden voldoet, zijn er in beginsel geen principiële bezwaren tegen een levensbeschouwelijke of spirituele grondslag.


2
Worden door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) in het kader van de Individuele re-integratieovereenkomsten trajecten goedgekeurd waarbij "spirituele instrumenten" worden gebruikt? Zo ja, waarom? Om hoeveel trajecten gaat het? Wilt u de Kamer een volledig overzicht geven van de spirituele instrumenten die worden toegepast door re-integratiebedrijven?

Ja, er worden door het UWV trajecten goedgekeurd waarbij "spirituele instrumenten" worden gebruikt. Kennelijk deelt het UWV in deze individuele gevallen de visie van de cliënt dat "spirituele instrumenten" naar verwachting het meeste uitzicht bieden op duurzame werkhervatting en voldoet het desbetreffende re-integratiebedrijf aan de gestelde eisen. Dit oordeel behoort tot de discretionaire bevoegdheid van het UWV. Exacte aantallen of een overzicht van soorten spirituele elementen zijn niet te geven. Spirituele elementen maken onderdeel uit van een traject en vormen niet een traject op zichzelf. Een trajectaanvraag wordt als geheel beoordeeld en ook als geheel geregistreerd (aantallen naar soort uitkering). De verschillende onderdelen van een traject worden dus niet afzonderlijk geregistreerd.


3
Acht u het toepassen van tarot-, medicijnkaarten en kaarten van Arctuarians bij re-integratie een wenselijke uitkomst van de marktwerking in de re-integratiebranche? Zo ja, waarom?

De keuze voor marktwerking en voor Individuele re-integratieovereenkomsten (IRO) in de re- integratiebranche brengt logischerwijs met zich mee dat re-integratiebedrijven hun aanbod afstemmen op de vraag uit die markt.


---

Ons kenmerk SV/R&S/07/28431


4
Hoe is het mogelijk dat het "Buro voor tarot v.o.f." voorkomt in de keuzegids van de Stichting Blik op Werk? Is de melding in de keuzegids, dat het UWV een belangrijke opdrachtgever is, waar? Zo ja, hoeveel opdrachten voor re-integratie heeft het UWV, direct of indirect, aan dit bureau geleverd? Zo neen, waarom staat de melding in de keuzegids? Is het UWV medeverantwoordelijk voor vermelding in de keuzegids? Zo neen, wat is dan de betrokkenheid van het UWV?

Het "Buro voor tarot" staat inderdaad vermeld in het onderdeel "Keuzegids" van de website Blikopwerk.nl. De Keuzegids fungeert als openbare adressenlijst. Elk re-integratiebedrijf kan op eigen aanvraag in de Keuzegids worden vermeld, mits aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

· Het bedrijf richt zich op de toeleiding naar werk van gedeeltelijk arbeidsgeschikten of werklozen of de toeleiding van zieke of gehandicapte werknemers naar een nieuwe werkgever (re-integratie tweede spoor)

· Het bedrijf voert hoofdzakelijk hele trajecten uit (intake tot en met bemiddeling)
· Het bedrijf heeft zelf individueel contact met klanten

Daarnaast kan de stichting Blik op Werk re-integratiebedrijven uit de Keuzegids een keurmerk toekennen op grond van strikte toetsingscriteria. In de Keuzegids staat vermeld welke bedrijven een dergelijk keurmerk hebben. Ook staan deze bedrijven apart vermeld op de website in het onderdeel "Keurmerk". Cliënten kunnen zodoende zelf eenvoudig controleren of een re-integratiebedrijf een keurmerk heeft en (mede) op basis daarvan hun eigen oordeel over het bedrijf bepalen. Het "Buro voor tarot" heeft een dergelijk keurmerk overigens niet.

Van elk re-integratiebedrijf in de Keuzegids zijn gegevens opgenomen over onder meer de omvang, het werkgebied, de doelgroepen, het dienstenpakket, de tarieven en de relatie met opdrachtgevers. Re-integratiebedrijven zijn zelf verantwoordelijk voor de aanlevering van gegevens voor de Keuzegids. Stichting Blik op Werk controleert deze gegevens niet, maar kan met een bedrijf in overleg treden in geval van gerede twijfel aan de juistheid van de gegevens. Stichting Blik op Werk ziet wel streng toe op vermeldingen over het keurmerk, de tevredenheidscijfers en de plaatsingscijfers (die gebaseerd zijn op respectievelijk eigen toetsing, onafhankelijk onderzoek en gegevens van het UWV).

Het "Buro voor tarot" voert sinds 2006 elf IRO-trajecten uit in opdracht van het UWV. Deze trajecten lopen allemaal nog en er is dus nog niets bekend over de resultaten.

Het UWV is niet verbonden aan de stichting Blik op Werk en niet verantwoordelijk voor de inhoud van de website Blikopwerk.nl. Wel levert het UWV gegevens aan ten behoeve van onderzoek door en in opdracht van de stichting Blik op Werk.


---

Ons kenmerk SV/R&S/07/28431


5
Wilt u het UWV opdracht geven om de inschakeling te beëindigen van bedrijven of personen die spirituele instrumenten gebruiken bij re-integratie met publieke gelden? Zo neen, waarom niet?

Het huidige re-integratiebeleid biedt ruimte voor keuzevrijheid en maatwerk. Daarmee wordt aanvaard, dat een deel van de re-integratietrajecten kan afwijken van het gemiddelde. De inzet van reguliere re-integratietrajecten en IRO's wordt periodiek, onder andere op effectiviteit, getoetst aan inzichten uit de uitvoeringspraktijk en onderzoeken, zoals de Voortgangsrapportages IRO. Zo nodig kan het UWV op basis daarvan het beleid aanpassen.

Toelichting
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen ter zake van het lid Van Hijum (2060723430)


---