Gemeente Arnhem

Highlights meerjarenprogrammabegroting 2008 2011 De meerjarenprogrammabegroting van de gemeente Arnhem is ingedeeld rond de vier stadsprogrammas Aantrekkelijke centrumstad, Verbeteren woon- en leefklimaat, Participatie en werk en Zorgzame stad. In de komende begrotingsperiode komt voor nieuw beleid een bedrag van circa 24 miljoen beschikbaar. Door te investeren in nieuwe projecten en beleid slaat het college de hand aan de ploeg. Hoewel bij de presentatie van een begroting de aandacht vaak uitgaat naar het nieuwe blijft de gemeente zich inspannen om bestaand beleid uit te voeren.
De uitwerking van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning, het stimuleren van mensen richting de arbeidsmarkt en de bereikbaarheid van onze stad zijn voorbeelden van onderwerpen die de komende periode specifieke aandacht krijgen.

Een korte toelichting op de vier stadsprogrammas:


1. Aantrekkelijke centrumstad

Het kloppend hart van Arnhem
Na de succesvolle ontwikkeling van het Musiskwartier wordt verder gewerkt aan de aantrekkelijkheid en toegankelijkheid van onze stad. Arnhem Centraal alsmede Rijnboog zijn voorbeelden van een hoogwaardige ontwikkeling waarvoor wij als college kiezen. De toegankelijkheid van de stad wordt verbeterd door de ontsluiting via de Centrumring verder te stroomlijnen.

Realiseren van een krachtige stadsmarketing
De krachtige en succesvolle stadsmarketing wordt voortgezet. Een bekroning als Beste Binnenstad en de vele aansprekende evenementen smaken naar meer. Ingezet wordt op een verdere verbetering van de toegankelijkheid van en de veiligheid rond de evenementen zoals bijvoorbeeld Living Statues.

Ondernemersklimaat
Extra energie wordt gestoken in de verbetering van het vestigingsklimaat voor (startende) ondernemers.


2. Verbeteren woon- en leefklimaat

Sociale cohesie
De herstructurering binnen de verschillende wijken vraagt veel van iedereen. Vergroten van leefbaarheid, door zowel te investeren in mensen als in de openbare ruimte, vormt een speerpunt de komende periode. De impuls vanuit de Krachtwijken biedt kansen, niet alleen voor de betreffende wijken, maar voor geheel Arnhem.

Woningbouwproductie
Om te kunnen blijven voldoen aan de groeiende vraag naar woningen (in al zn varianten) wordt langs verschillende wegen extra inzet geleverd om de woningbouwproductie te versnellen.


3. Participatie en werk

Iedereen doet mee in het arbeidsproces
De inspanningen om schoolverlaters een betere aansluiting te geven op de arbeidsmarkt alsmede inzet om de jeugdwerkloosheid verder terug te dringen worden onverminderd voortgezet.
Arnhem maakt er werk van moet dan ook resulteren in een meer dan gemiddelde daling van het aantal werkzoekenden.

Huisvesting van het basisonderwijs krijgt vorm in Brede Scholen in onder meer Schuytgraaf, De Laar en Klarendal. Investeringen aan de campus voor VMBO en Praktijkonderwijs aan de IJssellaan zorgen er voor dat ook in de huisvesting van het voortgezet onderwijs wordt voorzien.


4. Zorgzame stad

Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Aan de hand van het meerjarenbeleidsplan WMO wordt de inspraak over de verdere invulling van de WMO-zorg vorm gegeven.

Meer info:
28033 bytes Aanbiedingsbrief
80689 bytes Uitwerking moties