Gemeente Venray


14 september 2007

Eerste stap herontwikkeling locatie Hesen in Oirlo

Het college van B en W heeft kennis genomen van de concept nota van uitgangspunten voor de locatie Hesen e.o in het centrum van Oirlo. In de nota zijn de integrale randvoorwaarden geformuleerd waaraan de mogelijke ontwikkeling van woningbouw op deze locatie zal moeten voldoen.

Een initiatiefnemer wil investeren in het gebied van de voormalige boerderij aan de Hoofdstraat en een aantal omliggende percelen. Door de herontwikkeling kan woningbouw in het centrum van het dorp plaats vinden. Belangrijke voorwaarde is dat er een dorpsplein in de plannen wordt meegenomen, waardoor de leefbaarheid van het dorp Oirlo versterkt kan worden.

De gemeente wil de ontwikkelaar stimuleren om de bestaande karakteristieke bebouwing in de plannen op te nemen. Daarom worden mogelijkheden geboden om ook andere functies dan wonen in de bestaande bebouwing te realiseren. Hierbij moet gedacht worden aan horeca, detailhandel of maatschappelijke doeleinden.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap

De gemeente is bezig met de ontwikkeling van een nieuw woongebied aan de zuidoost zijde van Oirlo volgens het principe van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Voor dit plan heeft inmiddels de loting plaatsgevonden en staat een groep enthousiaste mensen klaar om dit unieke project van de grond te tillen. Deze woningbouwlocatie heeft vanuit de gemeente de grootste prioriteit in Oirlo. Aan de ontwikkelaar van de locatie Hesen e.o. is daarom meegegeven dat die locatie in principe pas ontwikkeld kan worden nadat de gemeentelijke locatie voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap is afgerond. Hiervan kan alleen afgeweken worden indien de ontwikkelaar kan onderbouwen dat er woningen op de locatie Hesen worden gebouwd die aanvullend zijn op het woningbouwprogramma op de gemeentelijke locatie. Hierbij kan gedacht worden aan bijvoorbeeld levensloopbestendige woningen of huurwoningen. Het definitieve woningbouwprogramma voor de locatie Hesen e.o. dient rekening te houden met de Woonvisie die de gemeente momenteel opstelt.

Voordat het college van B en W definitief instemt met de nota van uitgangspunten wordt eerst in het kader van burgerparticipatie een reactie van de dorpsraad Oirlo gevraagd. De dorpsraad is ook een belangrijke partner bij het opstellen van de Ruimtelijke Visie voor het dorp Oirlo waaraan momenteel gewerkt wordt.

De initiatiefnemer en eigenaar van de locatie wil nu zo snel mogelijk aan de slag om de locatie Hesen e.o. te ontwikkelen tot een kwalitatief hoogwaardige woon- en verblijfslocatie.