Antillenhuis


Presentatie boek De terreur van de schaamte

Paul Comenencia, Ernst Hirsh Ballin en auteur Aart Broek (Foto: Antillenhuis/Pevry Press)

Donderdag 13 september vond op het Antillenhuis in Den Haag, de presentatie plaats van het boek De terreur van schaamte. De Gevolmachtigde Minister, Paul Comenencia, trad op als gastheer, daar hij in een zeer vroeg stadium zich motiverend had uitgesproken over de noodzaak van studie naar de gewelddadige consequenties van schaamte. Behalve Comenencia had ook de Nederlandse minister van Justitie, Prof.dr.E.M.H. Hirsch Ballin, anderhalf jaar geleden reeds zijn belangstelling getoond in het onderwerp en de auteur, dr.Aart G. Broek, aangemoedigd het verder uit te diepen. Beide ontvingen uit handen van Broek het resultaat van hun stimulerende belangstelling.

De presentatie kreeg invulling door voordrachten van de auteur, van de ministers en van de psychiater drs. G. Hellberg, de oud commissaris van politie, G. Horstmann, en mevrouw C. Ortega-Martijn, CU lid van de Tweede Kamer. Daarnaast was er gelegenheid voor de genodigden om van gedachten te wisselen over het onderwerp van het boek: `de gewelddadige reikwijdte van schaamte'.

Het `essay met voetnoten' is een kritische stellingname tegen de verklaring van geweld van bijvoorbeeld Curaçaose en Marokkaanse jongens en mannen uit hun culturele, etnische of religieuze achtergrond. Broek bepleit ruime aandacht voor en begrip van emotionele aspecten bij gewelddadig handelen, meer in het bijzonder `schaamte'. Deze angst voor en feitelijke ervaring met ernstige vormen van sociale en emotionele afwijzing is een uiterst belangrijke bron voor agressie. Als zodanig is deze eigen aan alle mensen en niet gebonden aan een specifieke cultuur, sociale klasse of religieuze groep.

De studie naar de relatie tussen agressie en schaamte concentreert zich onder meer op het geweld dat onder Curaçaose jongeren en mannen voorkomt. Waar gewoonlijk het machismo als verklaringsgrond wordt ge­ geven, legt Broek verbanden met de menselijke reacties op krenking en afwijzing.

Met dit `essay met voetnoten' wordt niet alleen de culturele verklaring van geweld gekritiseerd, maar worden ook kanttekeningen geplaatst bij de stereotyperingen van een `schaamtecultuur' versus een `schuldcultuur'. Tevens geeft Broek redenen voor het verwaarlozen van onderzoek naar de emotionele component bij agressie.

De Terreur van de Schaamte is vanaf vandaag ook verkrijgbaar op Curacao en wel bij de BoekenWijzer aan de Kaya Flamboyan 3c (kantoor van het Antlliaans Dagblad) op werkdagen van 08.30 uur tot 16.30 uur. Bestellen kan ook per e-mail: boekenwijzer@gmail.com of telefonisch: 7472200. De prijs op Curacao is Naf 39,50. Geinteresseerden op Bonaire kunnen zich wenden tot het kantoor van de Extra.

Aart G. Broek, DE TERREUR VAN SCHAAMTE; Brandstof voor agressie. Haarlem: Uitgeverij In de Knipscheer, 2007; 16,90 euro; ISBN 9789062655878


---

Gepubliceerd op: 14-09-2007 Bron: Antillenhuis