Amnesty International

PERSBERICHT AMNESTY INTERNATIONAL
14 september 2007

Amnesty International: Sudan moet van oorlogsmisdaden verdachte onderminister en Janjawidleider arresteren en aan het Internationaal Strafhof overdragen.

Amnesty International roept de Sudanese president al-Bashir op om Ahmad Harun, onderminister voor Humanitaire Zaken en Ali Kushayb, leider van de Janjawid, te arresteren en over te dragen aan het Internationaal Strafhof in Den Haag, zodat dit hof hun schuld of onschuld kan vaststellen. Daartoe begint de mensenrechtenorganisatie vanaf vandaag een actie onder het motto Darfur vraagt om gerechtigheid . De actie wordt ondersteund met een advertentie in een aantal landelijke media.

Het berechten van verdachten van de gruwelen in Darfur is een belangrijke stap naar gerechtigheid voor de bevolking van Darfur en noodzakelijk om nieuwe schendingen in de toekomst te voorkomen , zo zegt Amnesty International.

Darfur: een tragedie

De Sudanese regio Darfur is al meer dan vier jaar het toneel van een nietsontziend conflict. Meer dan 200.000 doden, tweeënhalf miljoen ontheemden, meer dan vier miljoen mensen die voedselhulp nodig hebben. Het is een tragedie die nooit had mogen gebeuren.

Het Internationaal Strafhof

Toen de situatie In Darfur in 2005 door de VN-Veiligheidsraad werd doorverwezen naar het Internationaal Strafhof, overhandigde de raad daarbij een lijst van 51 verdachten. De aanklager bij het Strafhof presenteerde in februari 2007 bewijzen van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid die in Darfur zijn gepleegd. Het Strafhof vaardigde daarop in mei een arrestatiebevel uit tegen voormalig onderminister van Binnenlandse Zaken Ahmad Harun en tegen de leider van de Janjawid-milities Ali Kushayb. Harun, momenteel onderminister voor Humanitaire Zaken, en Kushayb hebben zich volgens het hof schuldig gemaakt aan misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, waaronder moord, marteling, verkrachting en beroving. De Sudanese regering weigert de twee verdachten over te dragen aan het Internationaal Strafhof. In een cynische manoeuvre benoemde de regering van Sudan vorige week Ahmad Harun zelfs tot hoofd van een commissie die schendingen van mensenrechten in Darfur moet onderzoeken.

Omdat het Internationaal Strafhof geen politiemacht heeft om arrestatiebevelen uit te voeren, is ze afhankelijk van samenwerking met Sudan en andere staten om de verdachten daadwerkelijk op te pakken en te berechten. Sudan is door de VN-Veiligheidsraad verplicht beide mannen te arresteren en over te dragen aan het Strafhof. Het land weigert echter met het hof samen te werken.

Wat wil Amnesty?

Amnesty International:

Dringt er op aan dat de regering van Sudan gaat samenwerken met het Internationaal Strafhof.

Dringt er op aan dat de regering van Sudan Ahmad Harun en Ali Kushayb arresteert en onmiddellijk overdraagt aan het Internationaal Strafhof.

Benadrukt dat hun arrestatie en overdracht aan het Internationaal Strafhof een eerste stap is op weg naar gerechtigheid, waarheid en compensatie voor de slachtoffers van het gewapende conflict in Darfur.

Amnesty in actie
Rond 16 september, de internationale actiedag voor Darfur, plaatst Amnesty International advertenties in een aantal landelijke kranten en tijdschriften, waaronder de Volkskrant, Trouw, NRC-Handelsblad, Metro, Spits, HP/De Tijd, Vrij Nederland en de Groene Amsterdammer, met als kop Darfur vraagt om gerechtigheid . Het is een oproep om op www.amnesty.nl het arrestatiebevel voor Harun en Kushayb te steunen. Ook plaatselijke Amnestygroepen zullen de komende weken handtekeningen verzamelen ter ondersteuning van de arrestaties. In november zullen deze aan de ambassadeur van Sudan overhandigd worden.


Noot voor de redactie-