De financiële situatie van veel ziekenhuizen baart zorgen

14/09/2007 16:52



Gupta Strategists



De financiële positie van Nederlandse ziekenhuizen is in 2006 substantieel verslechterd. Gelijkertijd neemt het verschil tussen financiële gezonde ziekenhuizen en kwetsbare ziekenhuizen toe. Ook de verschillen in marktprestatie worden groter. Gupta Strategists concludeert dat door de toenemende prestatieverschillen voor kwetsbare ziekenhuizen druk zou kunnen ontstaan om te fuseren, te krimpen of te verbeteren.

De financiële positie van de Nederlandse ziekenhuissector is alarmerend. Gemiddeld was de winstmarge van de Nederlandse ziekenhuizen in 2006 maar 0,6%. Dat is erg laag, zeker gegeven de lage solvabiliteit van veel instellingen en de opkomst van meer marktwerking.

Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Gupta Strategists de Nederlandse ziekenhuizen vergeleken op hun financiële, operationele en marktprestaties.

Naast de zorgwekkende financiële situatie concludeert Gupta Strategists dat de verschillen tussen Nederlandse ziekenhuizen toenemen. Het verschil tussen winnende en verliezende ziekenhuizen neemt toe. Dit blijkt bijvoorbeeld uit verschillen in prestaties voor het B-segment, de winstgevendheid, de solvabiliteit, de arbeidsproductiviteit en het verschuiven van marktaandelen.

De vijf belangrijkste conclusies van de studie "The Odysee" zijn:


1) Het B-segment is tussen 2005 en 2006 flink gegroeid. Het belang van het B-segment voor ziekenhuizen varieert van ongeveer 1% voor UMC's tot ruim 10% voor kleinere ziekenhuizen. Totaal was het B-segment in 2006 goed voor ongeveer 6% van de totale sectoromzet. Het valt op dat er grote verschillen tussen regio's zijn. In sommige gebieden wordt 20% meer B-segment geleverd dan het landelijk gemiddelde.


2) De netto-switching van ziekenhuizen is ongeveer 2%. Sommige ziekenhuizen lukt het om jaar op jaar marktaandeel te winnen. In concurrerende regio's zoals Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam zien we meer patiëntenverschuivingen tussen ziekenhuizen dan elders. Ook in enkele andere gebieden is dat het geval, bijvoorbeeld rond Nijmegen en in delen van Friesland.


3) Tussen 2005 en 2006 zijn de kosten met 5,3% sneller gestegen dan de omzet en het aantal patiënteenheden. Alhoewel de arbeidsproductiviteit voor het derde jaar op rij is gegroeid (met 1,2%), zijn de salaris- en inkoopkosten sneller gestegen.


4) De grote ziekenhuizen in competitieve gebieden zijn het meest in winstgevendheid achteruit gegaan en hadden ook de laagste winst in 2006. Alleen UMC's hebben tussen 2005 en 2006 hun winstgevendheid weten te verbeteren.


5) De totale winstgevendheid van de sector baart zorgen. De gerapporteerde winst is totaal EUR 130 miljoen. Gupta Strategists schat dat, na correctie voor financiële baten op vooruit gefinancierde gelden door verzekeraars, de winst maar EUR 90 miljoen is, ofwel zo'n 0,6% van de omzet. Gupta Strategists acht dit niveau te laag voor een financieel gezonde sector. Bovendien blijkt de meerderheid van de ziekenhuizen met lage winstgevendheid ook het laagste eigen vermogen als buffer te hebben. Daarnaast concludeert Gupta Strategists dat de verschillen in winstgevendheid in de sector toe zijn genomen.





http://www.gupta-strategists.nl