Jellinek

Vonnis: St JellinekMentrum hoeft particuliere activiteiten niet te staken 14-9-2007 Stichting JellinekMentrum hoeft haar activiteiten op de markt voor particuliere verslavingszorg niet te staken of bij te stellen. Daarbij kan zij de handelsnaam Jellinek Privé blijven gebruiken. Dat zijn de voornaamste conclusies na lezing van het vonnis van de Rechtbank te Amsterdam, op 13 september 2007.

Smith & Jones B.V. in het ongelijk gesteld

De eisende partij, Smith & Jones B.V., is op alle gevraagde voorzieningen in het ongelijk gesteld en veroordeeld tot het betalen van de proceskosten.

Smith & Jones B.V. heeft vaker gesteld dat Stichting JellinekMentrum onrechtmatig handelt door haar particuliere activiteiten mee te laten liften op haar successen in de publieke zorg. Deze positie zou Stichting JellinekMentrum een voorsprong geven bij het aantrekken van nieuwe cliënten en daardoor een ongelijk speelveld creëren op de markt van particuliere verslavingszorg.

Volgens de rechter is hiervan geen sprake en opereert Stichting JellinekMentrum volledig binnen de grenzen van de wet en wat in het maatschappelijke verkeer betamelijk is. De rechter stelt ook dat Smith & Jones B.V. en Stichting JellinekMentrum geen concurrenten van elkaar zijn. Smith & Jones B.V. biedt geen medische of psychische hulp door BIG-geregistreerde zorgverleners, maar is een lifestyle coaching biedend bedrijf. Voor Stichting JellinekMentrum geldt precies het omgekeerde.

De Raad van Bestuur van Stichting JellinekMentrum heeft verheugd op het vonnis gereageerd. Zij voelt zich gesterkt in haar overtuiging dat JellinekMentrum als vooraanstaande zorginstelling in Nederland aan hoge kwaliteitseisen voldoet en dat zij de AWBZ-gefinancierde én particuliere activiteiten op een correcte, zorgvuldige en verantwoorde wijze vorm geeft.

Naast het uitvoeren van AWBZ-gefinancierde psychiatrische- en verslavingszorg verleent Stichting JellinekMentrum sinds 2005 ook verslavingszorg aan particulieren. Dat laatste gebeurt onder de naam Jellinek Privé (www.jellinekprive.nl).

De Stichting JellinekMentrum is het resultaat van een fusie per 16-01-2007 van Verslavingszorg De Jellinek en Mentrum Geestelijke Gezondheidszorg (www.jellinekmentrum.nl) Stichting JellinekMentrum is gevestigd te Amsterdam.

Bron: Persbericht JellinekMentrum afdeling Communicatie - 14 september 2007