Gemeente Delft

Niet voldaan aan veiligheidseisen: danscafe niet open

Het danscafé aan het Vesteplein kan vandaag niet openen. De gemeente legt bestuursdwang op, omdat het niet voldoet aan de geldende bouwregelgeving. De gemeente betreurt het dat de exploitant eerdere instructies niet heeft opgevolgd, waardoor nu op een laat moment moet worden ingegrepen. De voorzieningenrechter in Den Haag stelde de gemeente vanmiddag in het gelijk.

Het complex voldoet niet aan de eisen voor veiligheid zoals opgenomen in Bouwbesluit en Bouwverordening. Door de verbouwing is een groter oppervlak ontstaan, waardoor het maximaal toelaatbare vloeroppervlak is overschreden. Met name voor het danscafé kan de gemeente de veiligheid van bezoekers niet garanderen. De aangebrachte extra dansvloer is in strijd met het Bouwbesluit. Doordat constructieve gegevens ontbreken kan de gemeente niet beoordelen of de vloer de te verwachten belasting kan dragen. Van de aangebrachte balustrade is evenmin te beoordelen of deze sterk genoeg is. Voor zover te beoordelen is deze in elk geval te laag. De aangebrachte constructies hebben ook gevolgen voor de vluchtroutes en daarmee voor het veilig gebruik van het complex.

De gemeente heeft vanaf begin juli ruimte geboden om het bouwplan op strijdige onderdelen aan te passen. Op dit moment beschikt de exploitant echter nog niet over horeca-, bouw- en gebruiksvergunning.

De gemeente heeft zich bereid verklaard de gebrekkige toegankelijkheid van het restaurant op de tweede verdieping te gedogen, mits de entree (inclusief de hoofdtrap) en het restaurant zelf voldoen aan de veiligheidseisen en gebruikseisen zoals vastgelegd in de geldende regelgeving.



Gemeente Delft