GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

14 september 2007

DAG VAN DE LANDBOUW

Voedsel heeft gezicht van gepijnigd varken

Belofte maakt schuld minister Peeters, maak einde aan biggen-marteling. GAIA roept Vlaams landbouwminister Peeters op tot beloofde, tweede rondetafelconferentie over varkenscastratie

Naar aanleiding van de Dag van de Landbouw roept GAIA de consumenten op om stil te staan bij het beklagenswaardige lot van 10 miljoen batterijkippen, 200 miljoen vleeskippen en meer dan 5 miljoen biggen die in België jaarlijks onverdoofd gecastreerd worden. Al die dieren hebben ook een gezicht, zegt GAIA.

GAIA maakt van de gelegenheid gebruik om Vlaams minister-president en minister van landbouw Kris Peeters op te roepen tot het organiseren van een tweede rondetafelconferentie over varkenscastratie, die door zijn voorganger minister Leterme beloofd was voor juli.

Op 5 januari 2007 vond er op initiatief van toenmalig minister - president Yves Leterme een eerste rondetafelconferentie plaats over het onverdoofd castreren van biggen. Die conferentie kwam er als reactie op de campagne van GAIA tegen onverdoofde biggencastratie. Maar inmiddels zijn we half september en is er nog altijd geen datum vastgelegd voor de tweede, beloofde conferentie. Intussen blijven varkenshouders miljoenen onverdoofd gecastreerde biggen pijnigen.

88% van de Belgen vindt dat er in België een wettelijk verbod moet komen op het onverdoofd castreren van biggen. Dat blijkt uit een opiniepeiling die Ipsos in januari 2007 uitvoerde in opdracht van GAIA. Uit de peiling blijkt ook dat 80% van de Belgen vindt dat de afspraken uit het akkoord tussen de varkenssector en de dierenwelzijnsorganisaties dat dateert uit 2002, in wetgeving moeten omgezet worden.

Dat akkoord tussen de federale overheid, de varkenssector, onderzoekers en GAIA houdt in dat tegen 2006 geen onverdoofde varkenscastraties meer worden uitgevoerd en tegen 2009 geen chirurgische castraties meer. Het eerste luik van het akkoord, biggen onder verdoving castreren vanaf 2006, werd niet gerespecteerd door de sector. Daarop lanceerde GAIA eind 2006 haar campagne.

Biggen worden gecastreerd om de kwallijke geur, die in ten hoogste 15% van de gevallen vrijkomt bij het bakken van vlees van ongecastreerde varkens, tegen te gaan. Biggen zonder enige vorm van verdoving castreren is bijzonder pijnlijk voor de dieren, wordt ook bevestigd door wetenschappelijk onderzoek.

"De onnodige marteling van onschuldige dieren moet stoppen", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Noorse varkenshouders en Nederlandse bioboeren passen verdoving toe. Immunocastratie, waardoor de teelballen van de varkens zich niet ontwikkelen, en een goed alternatief is voor chirurgische castratie, wordt al jaren in Nieuw-Zeeland en Australië toegepast.

De Raad voor Dierenwelzijn die de bevoegde federale minister advies geeft over dierenwelzijnsaangelegenheden, adviseerde de minister om verdoving op te leggen indien er tegen eind 2007 geen garantie kan gegeven worden dat immunocastratie tegen eind 2009 kan toegepast worden in België.

> Meer over onze campagne tegen onverdoofde biggencastratie

> Wil je GAIA helpen in de strijd tegen dierenleed? Steun ons en word lid!