FNV wil werknemers laten meeprofiteren van waardestijging bij overname

14/09/2007 18:16



FNV Vakcentrale



Bij overnames en fusies moeten we meer kijken naar de lange termijnpositie van werknemers en minder naar de financiële belangen van aandeelhouders en ondernemingsleiding. Daarom wil de FNV de discussie aanwakkeren over de verdeling van waardestijging die ontstaat bij overname of fusie. Voor de FNV staat de continuïteit van een bedrijf altijd voorop. Als er sprake is van overname of fusie, dan wil de FNV dat werknemers voortaan meedelen in de waardestijging. Daartoe wil Nederlands grootste vakcentrale een clausule in cao's opnemen die bepaalt dat 20% van de gecreëerde overwaarde naar de werknemers gaat.

Dat staat in de discussienota 'Kansen scheppen. Kansen pakken' over het cao-beleid voor het komend jaar. Maandag 17 september stelt de federatieraad, het parlement van de FNV, de nota vast. Daarna oordeelt de achterban en eind november volgt dan de definitieve vaststelling.

Volgens FNV's cao-coördinator Wilna Wind is er sprake van een 'onbalans' tussen werknemers en aandeelhouders als het gaat om verdeling van de koek. Ook constateert zij dat het steeds vaker voorkomt dat de top van het bedrijf een overname-clausule in zijn arbeidscontract laat opnemen. Wind: " Zo'n clausule in de cao zetten, verbreedt de kring dan tot alle werknemers en reduceert exorbitante toekenning van de overwaarde aan slechts een kleine elite."

Volgens Wilna Wind is het FNV-voorstel een mes dat aan twee kanten snijdt: "Het pakt eerlijker uit voor werknemers. Maar het kan ook remmend werken op de huidige ongebreidelde overnamedrift. Vooral bij overnames waarbij de overwaarde heel erg gering is. Juist in die situaties zijn de risico's het grootste. Dergelijke overnames zullen door zo'n cao-clausule minder gemakkelijk tot stand komen."

In praktische zin wil de FNV de overnamepremie in een werknemersfonds storten. De aanwending kan op verschillende manieren plaatsvinden, variërend van een vast bedrag per werknemer, tot aanwending voor scholing of financiering van de pensioenen.