SP Groningen


GroenLinks en SP: koelingen in supermarkt afdekken

14-09-2007 * De raadsfracties van GroenLinks en SP willen het voorbeeld van Amsterdam navolgen door supermarkten te verplichten hun koelingen af te dekken. Daarmee kan het energieverbruik van supermarkten fors worden teruggebracht. De fracties hebben daarover vragen gesteld aan het college.

De gemeente Amsterdam heeft supermarkten al eerder verplicht om meer energie te besparen door koelingen af te dekken, de koelingstemperatuur aan te passen en efficiënt gebruik te maken van verlichting. Verzet van supermarkten tegen deze maatregelen liep deze week stuk op een uitspraak van de Raad van State. Daarmee ligt de weg voor andere gemeenten open om Amsterdam na te volgen.

De maatregelen in Amsterdam zijn geplaatst in het kader van de Amsterdamse ambitie om de CO2-uitstoot voor 2025 met 40% terug te brengen ten opzichte van 1990. De Groningse ambitie is nog groter: CO2-neutraal in 2025. In de 'Routekaart Groningen Energieneutraal 2025' kondigde het college al aan supermarkten te willen informeren over de mogelijkheden van energiebesparing. GroenLinks en SP stellen nu voor dat het college via regelgeving energiebesparing afdwingt.