Regering.nl

Kabinet: elektronische verzekeringspolis wordt mogelijk

Persbericht | 14-09-2007

Bedrijfsleven en burgers kunnen binnenkort kiezen voor een elektronische verzekeringspolis in plaats van een papieren polis. Dit blijkt uit een wetsvoorstel van minister Hirsch Ballin van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd. In het voorstel wordt niet alleen de elektronische verzekeringspolis mogelijk gemaakt, maar worden ook bepaalde andere onderhandse akten in elektronische vorm toegestaan. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een koopakte van een woning.

Het kabinet wil voor alle betrokken partijen - gebruiker en wederpartij - de administratieve lasten verminderen door de mogelijkheden van het elektronische verkeer optimaal te benutten. Ook wordt het gemakkelijker om van elektronische algemene voorwaarden gebruik te maken waardoor het sluiten van een overeenkomst op elektronische wijze in meer gevallen mogelijk wordt. De nieuwe regeling stelt voorwaarden waaronder elektronische onderhandse akten en algemene voorwaarden zijn toegestaan. Zo is bijvoorbeeld een elektronische verzekeringspolis alleen toegestaan als de verzekeringnemer daarmee instemt.

De wet schrijft nu nog voor dat veel mededelingen van de verzekeraar schriftelijk moeten worden gedaan. Die eis brengt kosten met zich mee en kan de communicatie tussen verzekeraar en verzekeringnemer bemoeilijken. Daarom maakt dit besluit het voor de verzekeraar mogelijk om elektronisch mededelingen te doen. Ook hier geldt dat de verzekeringnemer moet instemmen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.