Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Gedeputeerde Staten
Provincie Zuid-Holland
Postbus 90602
2509 LP DEN HAAG

Contactpersoon Doorkiesnummer

Datum Bijlage(n) 14 september 2007 2 Ons kenmerk Uw kenmerk DGTL-2007/9365 PZH-2007-353523 Onderwerp
spoortransport gevaarlijke stoffen

Geacht College,

Naar aanleiding van uw brief van 15 augustus jongstleden over het spoortransport van gevaarlijke stoffen bericht ik u, mede namens de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, het volgende.

In uw brief spreekt u uw voorkeur uit voor een aantal maatregelen in de spoorinfrastructuur. Ook pleit u voor het nemen van maatregelen om op korte termijn de risico's van het vervoer van gevaarlijke stoffen te verminderen. Zoals u weet, werkt mijn ministerie samen met de ministeries van VROM, EZ en BZK, IPO, VNG en bedrijfsleven aan een Basisnet voor het vervoer van gevaarlijke stoffen. In het kader van het Basisnet Spoor wordt, op basis van de nieuwe marktverwachtingen van ProRail en een inventarisatie van alle bouwplannen van gemeenten, in kaart gebracht welke externe veiligheidsrisiso's nu en in de toekomst kunnen worden verwacht. Als er inzicht is in de knelpunten en aandachtspunten zal in overleg met betrokkenen naar structurele oplossingen worden gezocht. Daarbij kunnen ook de door u voorgestelde maatregelen worden meegenomen. Van de meest kansrijke oplossingen zullen de maatschappelijke kosten en baten in beeld worden gebracht. Mede op basis daarvan zal besluitvorming plaatsvinden over mogelijke oplossingen. Ik wil de uitkomsten hiervan graag afwachten alvorens uitspraken te doen over de door u voorgestelde maatregelen om de risico's van het vervoer van gevaarlijke stoffen te verminderen.

Om nader van gedachten te wisselen over deze en andere onderwerpen uit uw brief, zal ik contact met u laten opnemen om een bijeenkomst van de Bestuurlijke Taskforce Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

DGTL-2007/9365

Brabantroute te beleggen. Tijdens dat overleg kunnen ook de onderwerpen uit de brieven die ik heb ontvangen van de Provincie Noord-Brabant en GGA Midden-Brabant over het vervoer van gevaarlijke stoffen over de Brabantroute aan de orde komen. Mijn reactie op deze brieven is ter informatie bijgesloten.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings

Een afschrift van deze brief is verstuurd naar:

· het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Limburg
· het College van Gedeputeerde Staten van de Provincie Noord-Brabant


---