Universiteit van Tilburg

5 september 2007

Emoties sturen het zoeken naar negatieve informatie

Promotie sociaal psycholoog Yaniv Shani over consumentengedrag

Wanneer zoeken mensen negatieve informatie op en wanneer mijden ze die juist? En waarom dan? Sociaal psycholoog Yaniv Shani onderzocht hoe consumenten omgaan met negatieve informatie. Ze blijken hun zoekgedrag af te stemmen op de regulering van hun emoties. Shani promoveert op 14 september aan de Universiteit van Tilburg op dit onderzoek.

Consumenten stellen zich vaak bloot aan pijnlijke informatie, zelfs als dat niets meer uitmaakt omdat het kwaad al is geschied. Zo blijven ze de prijsontwikkeling volgen van een product dat al lang is gekocht als ze denken te zijn afgezet. Maar als mensen het ergste vrezen, bijvoorbeeld dat ze een vervelende ziekte onder de leden hebben, stellen ze doktersbezoek juist uit om niet met de feiten te worden geconfronteerd. En dat terwijl die informatie van levensbelang kan zijn. Waarom zoeken mensen negatieve informatie in het ene geval op en in het andere juist niet? Op grond van veldstudie en experimenten waarbij proefpersonen zich inleefden in scenario's, concludeerde Yaniv Shani dat mensen naar relatief zinloze negatieve informatie zoeken omdat het ontberen van de informatie minder comfortabel is dan het kennen van het slechte nieuws. Niet de anticipatie van negatieve emoties drijft de zoektocht, maar de negatieve emoties die al bestaan, zoals bijvoorbeeld spijt. Proefpersonen zochten bijvoorbeeld eerder naar informatie als ze spijt hadden van het niet gebruikt hebben van een kortingskaart. Als de negatieve gevolgen van het kennen van slecht nieuws potentieel hoog zijn, kiezen mensen er echter voor om die informatie (tijdelijk) te mijden. Iemand kan bijvoorbeeld erg benieuwd zijn naar de resultaten van een HIV-test, maar die informatie toch voorlopig mijden omdat er een familiebruiloft op stapel staat. Mensen zijn op die manier niet het slachtoffer van hun emoties, maar blijven ze juist de baas, concludeert Shani.

Yaniv Shani (1974, Israel) studeerde Gedragswetenschappen aan de Israëlische Ben-Gurion Universiteit en voerde zijn promotie-onderzoek uit aan de het departement Sociale Psychologie van de Tilburgse Faculteit Sociale Wetenschappen. Vanaf september werkt hij als Assistant Professor aan de Ben Gurion Universiteit.

Noot voor de pers
Yaniv Shani verdedigt zijn proefschrift Searching for negative information. The pains of ?suspecting the worst? versus the comforts of ?knowing the worst? op vrijdag 14 september om 14.15 uur in de Aula van de UvT, Warandelaan 2 te Tilburg. Promotor: prof. dr. Marcel Zeelenberg. Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift (ISBN 978-90-5335-129-1) opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 - 466 2000, e-mail persberichtuvt@uvt.nl. Shani is bereikbaar op tel. 013 - 466 2184, e-mail y.shani@uvt.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Voor informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.