Gemeente Rotterdam

10 september 2007

Gemeente investeert in vrijwilligerswerk

Gemeente Rotterdam maakt werk van vrijwilligerswerk. Via de matchingsbank WorkMate stimuleert het college van B en W ambtenaren om zich aan te melden als vrijwilliger op www.workmate.nu. WorkMate koppelt werknemers aan organisaties die vrijwilligers nodig hebben. Het college geeft ook zelf het goede voorbeeld. Wethouder Jeannette Baljeu gaat vrijdag 14 september vanaf 13.00 uur aan de slag bij tennisvereniging Alexanderstad. Daar helpt zij bij tennislessen aan kinderen van mytylschool De Brug.

Tennisvereniging Alexanderstad is blij met alle hulp. Juist bij tennislessen aan gehandicapte kinderen is veel begeleiding nodig. Hiervoor is de organisatie afhankelijk van vrijwilligers, anders zouden de lessen te duur worden. Maar ook bij de andere organisaties die via WorkMate activiteiten bieden, is veel behoefte aan vrijwilligers. Denk aan begeleiders bij paardrijlessen voor kinderen met een verstandelijke beperking, vrijwilligers bij zorginstellingen of kinderboerderijen. WorkMate biedt de mogelijkheid om op incidentele basis vrijwilligerswerk te doen. Vrijwilligers gaan dus geen vaste verplichting aan, maar kunnen zelf bepalen wanneer en met welke activiteiten ze aan de slag gaan.

Extra verlof
Om ambtenaren een extra prikkel te geven, heeft het college van B en W besloten de Vakantie- en Verlofregeling te wijzigen. Dit komt erop neer, dat ambtenaren extra verlof kunnen krijgen voor vrijwilligersactiviteiten die via WorkMate tot stand komen. De regeling bepaalt dat zij de helft van de tijd die zij voor de activiteit kwijt zijn, terugkrijgen in de vorm van verlofuren. Bijvoorbeeld: iemand zet zelf 16 vakantie-uren in voor vrijwilligersactiviteiten. Dan geeft gemeente Rotterdam hiervoor ook 16 uur betaald verlof. In totaal zet deze ambtenaar zich dus 32 uur in. Voorwaarde is wel dat alle opgenomen vakantie-uren daadwerkelijk aan vrijwilligerswerk besteed worden. De regeling kent een maximum van 72 uur per jaar, waarvan 36 uur voor rekening van de ambtenaar en 36 uur voor rekening van gemeente Rotterdam.

Maatschappelijk ondernemen
Met de deelname aan Workmate en de wijziging van de Vakantie- en Verlofregeling wil het college een bijdrage leveren aan de sociale kwaliteit van de stad. Meedoen en binding van alle Rotterdammers is een must, dus ook voor Rotterdamse ambtenaren. Daarnaast wil het college vanuit de werkgeversrol het maatschappelijk ondernemerschap van de organisatie vormgeven. Het bieden van faciliteiten waarmee medewerkers zich voor de stad kunnen inzetten, is onderdeel hiervan.

noot voor de redactie/