Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Rechtwijzer op basis van software van Be Informed

Raad van Rechtsbijstand lanceert Rechtwijzer tijdens Nationale Bijlegdag

Apeldoorn, 12 september 2007 - Op vrijdag 14 september organiseert de Raad voor Rechtsbijstand de Nationale Bijlegdag. Op die dag zal Staatssecretaris Albayrak van Justitie officieel de Rechtwijzer lanceren. De Rechtwijzer is een innovatief en praktisch online hulpmiddel voor iedereen die te maken heeft met een ruzie of conflict, en daarbij juridische ondersteuning zoekt. De Rechtwijzer is gebaseerd op de software van Be Informed, de leverancier van kennisinfrastructuren voor overheden en financiële instellingen.

"De Raad voor Rechtsbijstand zorgt ervoor dat mensen met een laag inkomen een advocaat of mediator kunnen krijgen," zegt mevrouw Madeleine Leers, Manager Beheer bij de Raad voor Rechtsbijstand in Den Bosch. "De Rechtwijzer is daarbij een hulpmiddel dat eenvoudig, gratis en anoniem advies geeft via internet. Het kan daarbij gaan om conflicten op uiteenlopende terreinen. Bijvoorbeeld familiekwesties (echtscheiding, omgangsregelingen), arbeidsconflicten of problemen van consumenten met winkels, fabrikanten en dienstverleners."

"De Raad voor Rechtsbijstand vroeg ons een interactief systeem te ontwikkelen om mensen te helpen de weg te vinden naar een mogelijk antwoord of oplossing als zij een juridische vraag of conflict hebben," vervolgt de heer Geert Rensen, commercieel directeur Be Informed. "Het behoort tot de mogelijkheden dat de interactieve vragenboom van de Rechtwijzer de burger en de wederpartij stimuleert om onderling tot een oplossing te komen. Indien hulp van een derde nodig is ontvangt de gebruiker aan het einde van de vragenlijst een verwijzingsadvies naar één of meerdere instanties zoals een mediator of advocaat, de consumentenbond of andere sociale raadslieden."

Meer over de Rechtwijzer
De Rechtwijzer is gerealiseerd in een samenwerkingsverband tussen de Raad voor Rechtsbijstand (opdrachtgever), het Centrum van Aansprakelijkheidsrecht van de Universiteit van Tilburg (inhoudelijke expert) en Be Informed (software ontwikkelaar). De interactieve website wordt expliciet genoemd in de Rijksbegroting 2007. Het initiatief is ontstaan toen het kabinet Balkenende II besloot een studie te doen naar de wijze waarop bestaande intermediaire rechtshulpvoorzieningen een rol vervullen in het toegang verlenen aan de burger tot het rechtsbestel. De interactieve website is onderdeel van het Project Delta Geschilbeslechting, afgekort tot Delta G.

Meer informatie:
www.nationalebijlegdag.nl
www.rechtwijzer.nl

Over Be Informed:
Yvette van Braam Morris, Communicatiemanager Be Informed tel. 055-3681420 of e-mail: y.vanbraammorris@beinformed.nl

Be Informed (www.beinformed.nl), leverancier van state-of-the-art kennisinfrastructuren, ontwikkelt en verkoopt software die wereldwijd uniek is. Na 5 jaar onderzoek en ontwikkeling en gebaseerd op bewezen technologieën, is het product van Be Informed met succes geïmplementeerd bij vooruitstrevende partijen op het gebied kennismanagement. Tot de klantenkring van Be Informed behoren de Overheid, de Manifest Groep, de Belastingdienst, Achmea Interpolis, Philips, Kluwer en andere zakelijke dienstverleners. Be Informed heeft partnerships gesloten met gerenommeerde partijen als Be Value, Ordina, Universiteit van Amsterdam - Leibniz Center for Law, Autonomy, ASP4all, Informaat. Be Informed is ontstaan uit Be Value, de gespecialiseerde ICT-dienstverlener voor kennisintensieve organisaties.