NEN


Hinderlijk geluid zorgt voor concentratieverlies

donderdag 13 september 2007, 11:54

Te veel lawaai veroorzaakt slechthorendheid of uiteindelijk volledige doofheid. Geluid op de werkplek kan naast gehoorschade ook `gewoon' hinder opleveren. Zoals een vervelende piep, die eerder hinderlijk is vanwege de toonhoogte dan vanwege zijn geluidniveau.

Hinder wordt door iedereen anders ervaren, maar verlies van concentratie door hinderlijk geluid kan iemand in gevaar brengen. Om de hinder van geluid op de werkplek goed te kunnen beoordelen is bij NEN hiervoor een praktische leidraad gepubliceerd, de NPR 3438:2007 'Ergonomie - Geluidhinder op de arbeidsplaats - Bepaling van de mate van verstoring van communicatie en concentratie.'

Tot 80 dB(A)
Deze praktijkrichtlijn geeft streefwaarden voor de geluidomgeving met betrekking tot beperking van de verstoring van communicatie en concentratie. Daarbij gaat het om de toetsing van het geluidniveau op de arbeidsplaats aan streefwaarden voor toelaatbaar geluid tussen 35 dB(A) en 80 dB(A). In combinatie met de akoestiek, kan dan met deze NPR een uitspraak worden gedaan over de mate van verstoring.

Voorkomen
Omdat is vastgesteld dat boven een geluidniveau van 80 dB(A) er risico op gehoorschade optreedt, is hiervoor een richtwaarde opgenomen in de Nederlandse wet. Bij geluidniveaus boven deze grens heeft verlaging van het geluidniveau prioriteit. Toepassing van de NPR 3438:2007 voor de beoordeling van verstoring van communicatie en concentratie door geluidniveaus boven deze grens is daarom niet zinvol. Wel kan worden bepaald met hoeveel het geluidniveau moet afnemen om verstoring te voorkomen. Voor informatie over het meten van hoge geluidniveaus wordt, naast de afdeling in het Arbobesluit hierover, verwezen naar NEN 3418 'Ergonomie - Het beoordelen van geluid op de arbeidsplaats'. Met deze NPR kan het geluidniveau worden getoetst aan de hand van de concentratie en communicatie op het werk. Ook de nagalmtijd in de werkruimte wordt hierbij betrokken.

Twee methodieken
Er worden in deze nieuwe NPR 3438 twee methodieken beschreven waarmee geluidhinder op werkplekken kan worden beoordeeld. Eén op basis van verstaanbaarheid en één op basis van concentratievermogen. Als geluidhinder goed onder de loep wordt genomen en kan worden beperkt, dan kan dit leiden tot kwaliteitsverbetering. De beheersing van geluidhinder kan een belangrijke rol spelen bij het terugdringen van ziekteverzuim.
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NPR 3438:2007 nl (Norm) Zie het origineel