DSM


Published: 08:15 14.09.2007 GMT+2 /Source: DSM N.V. /AEX: DSM /ISIN: NL0000009827

DSM verbreedt met nieuw initiatief zijn materiaalportfolio voor de orthopedische industrie

Koninklijke DSM N.V. maakt vandaag de start bekend van een initiatief waarmee de onderneming zich begeeft op de markt voor ultrahoogmoleculair polyetheen (UHMWPE) voor toepassing in volledige gewrichtsprotheses en andere medische hulpmiddelen. DSM Biomedical zal de komende jaren aanzienlijk investeren in een onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma gericht op UHMWPE-typen met geoptimaliseerde materiaaleigenschappen, met de specifieke bedoeling tegemoet te komen aan de nog onvervulde klinische behoeften in dit orthopedische segment. Deze strategische materiaalontwikkeling sluit aan bij de activiteiten van DSM binnen de Emerging Business Area Biomedical, die een belangrijk onderdeel is van DSM's strategie Vision 2010 - Building on Strengths.

In de medische industrie wordt UHMWPE gebruikt als grensvlakmateriaal voor volledige gewrichtsprotheses. Het materiaal wordt bijvoorbeeld toegepast in gewrichtsprotheses voor de heupen, knieën, schouders, ellebogen, polsen, enkels en wervelschijven. De voor deze hulpmiddelen gebruikte grensvlakmaterialen moeten een hoge sterkte bezitten, zeer goed bestand zijn tegen slijtage en tevens buitengewoon zuiver zijn, aangezien ze binnenin het menselijk lichaam worden toegepast. Als gevolg van de vergrijzing van de bevolking en andere demografische factoren zoals een toenemend zwaarlijvigheidsprobleem is de markt voor orthopedische hulpmiddelen, waaronder gewrichtsprotheses, een van de snelst groeiende segmenten in de industrie. DSM is in de orthopedische markt al actief met Dyneema Purity®, een vezeltechnologie die speciaal is ontwikkeld om de hoogst mogelijke kwaliteit en zuiverheid te verkrijgen die vereist is in medische toepassingen zoals orthopedische implantaten.

Hoewel DSM momenteel al een van de belangrijkste leveranciers is van ultrahoogmoleculair polyetheen (onder de merknaam Stamylan® UH), wordt het UHMWPE van DSM nog niet toegepast in gewrichtsprotheses. "Met onze ervaring in de orthopedische markt, gekoppeld aan onze positie als leidende leverancier van UHMWPE en onze R&D-competenties op het gebied van materiaalwetenschap, heeft DSM een ideale uitgangspositie om materialen te ontwikkelen die speciaal zijn toegesneden op verschillende veeleisende toepassingen in dit groeiende segment", verklaart Steve Hartig, Vice President van DSM Biomedical. "Dit initiatief is in lijn met onze strategische doelstelling om een portfolio met biomedische producten te ontwikkelen waarmee we tegemoetkomen aan de medische behoeften van de toekomst."


DSM Biomedical
Om aan de toekomstige behoeften van de medische industrie en de biotech-industrie te voldoen bouwt DSM Biomedical voort op de expertise en sterke positie van DSM op het gebied van polymeren, coatingtechnologie, materiaalwetenschap en life sciences. DSM's huidige biomedische portfolio omvat hydrofiele coatingtechnologie voor katheters, voerdraden en plaatsingssystemen voor stents en Dyneema Purity®, een speciaal ontwikkelde, hoogwaardige polyetheenvezeltechnologie voor medische toepassingen zoals orthopedische implantaten. Daarnaast richt DSM Biomedical zich op de ontwikkeling van materialen en systemen voor implantaten voor het bewegingsapparaat en het vaatstelsel en medicijnafgiftesystemen voor het bewegingsapparaat, het vaatstelsel en de ogen. Via DSM Venturing heeft DSM Biomedical belangen in verschillende ondernemingen die zich richten op belangrijke sectoren van de biomedische markt, zoals Oxford Performance Materials Inc. (OPM) en Xylos Corporation (Xylos). OPM houdt zich bezig met de ontwikkeling en commercialisering van implanteerbare typen polyether keton keton (PEKK), een polymeer dat behoort tot een groep technische kunststoffen die qua mechanische eigenschappen veel meer op menselijk botweefsel lijken dan de metalen die vaak in botprotheses worden gebruikt. Xylos is actief op het gebied van medische hulpmiddelen en richt zich vooral op het leveren van superieure oplossingen op basis van biomaterialen voor het behandelen, herstellen en vervangen van menselijk weefsel. Op basis van zijn zelf ontwikkelde, breed toepasbare biocellulose-technologie ontwikkelt Xylos momenteel een reeks innovatieve producten voor reparaties aan het bewegingsapparaat die vrij zijn van de risico's en beperkingen die kleven aan materialen van menselijke en dierlijke oorsprong. Zie voor meer informatie www.dsmbiomedical.com.


DSM
DSM is wereldwijd actief op het gebied van producten voor de voedingsindustrie en de farmaceutische industrie, hoogwaardige materialen en industriële chemicaliën. De onderneming ontwikkelt, produceert en verkoopt innovatieve producten en diensten die bijdragen aan de kwaliteit van het leven. DSM-producten worden gebruikt in een breed scala van eindmarkten en toepassingen, zoals voedings- en gezondheidsproducten voor mens en dier, cosmetica, geneesmiddelen, auto's en andere transportmiddelen, coatings en verf, producten voor de bouw en elektrotechnische en elektronica-producten. DSM's strategie, genaamd Vision 2010 - Building on Strengths, is gericht op versnelde winstgevende en innovatieve groei van de specialty-activiteiten van de onderneming. De pijlers van deze strategie zijn marktgedreven groei en innovatie en uitbreiding in opkomende economieën. DSM heeft een jaaromzet van ruim ¤8 miljard en biedt werk aan zo'n 22.000 mensen wereldwijd. DSM behoort met veel van zijn activiteiten tot de wereldtop. De onderneming heeft vestigingen in Europa, Azië, Afrika, Australië en Noord- en Zuid-Amerika. Het hoofdkantoor is gevestigd in Nederland. Meer informatie over DSM is te vinden op www.dsm.com.