Amsterdammer blijft werkgever al 68 jaar trouw

14/09/2007 08:01



Centraal Beheer Achmea



Apeldoorn - De trouwste werknemer van Nederland is de 80-jarige heer Leen Seegers uit Amsterdam. Seegers is op zijn twaalfde jaar gaan werken bij de firma Eeltink Veertechniek uit Heemskerk en sindsdien in 68 jaar nooit van werkgever veranderd. De bekendmaking van de trouwste werknemer, donderdag op paleis het Loo door Catherine Keyl, is een initiatief van verzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Leen Seegers is al die jaren werkzaam geweest als verensmid en kan nu als enige in Nederland nog met de hand veren smeden voor auto's. Seegers heeft zich gespecialiseerd in Oldtimers en kan de benodigde veren voor alle type auto's uit zijn hoofd maken. 'Smeden en auto's zijn mijn lust en mijn leven. Ik wil dit blijven doen zolang mijn gezondheid het toelaat', aldus Seegers. Het bedrijf waar Seegers werkzaam is heeft zich gespecialiseerd op het gebied van vering voor het beroepsgoederen- en personenverkeer, voor zowel de nieuwbouw als de vervangingsmarkt. Het familiebedrijf dateert uit 1896.

Oproep
Op de oproep voor de trouwste werknemer van Nederland in landelijke dagbladen en op de radio reageerden ruim 300 werkende ouderen. Naast de heer Seegers zijn ook de heren Boeve uit Epe met 61 dienstjaren en Zegers uit Panningen met een aangesloten dienstverband van 59 jaar in de prijzen gevallen. De winnaars ontvangen naast de titel 'trouwste werknemer' een volledig verzorgd weekend weg. De trouwste vrouwelijke werknemer van Nederland is mevrouw Hack uit Amersfoort met een dienstverband van 51 jaar bij de firma Fotocinehouse.

Loyaliteit
De actie van de Apeldoornse verzekeraar vloeit voort uit de oproep aan werkgevers om meer aandacht te besteden aan het bestaande personeel. Op deze wijze kunnen werknemers worden gemotiveerd om langer loyaal te blijven aan de werkgever. De verzekeraar introduceerde daarbij het fenomeen loyaliteitsbonus. Een loyaliteitsbonus kan aan belang winnen doordat diverse branches in de Nederlandse bedrijvenmarkt te kampen hebben met een hoog personeelsverloop dat oploopt tot soms wel 40%. Werkgevers hebben behoefte aan rust, consistentie en continuïteit. Nu al is er op de arbeidsmarkt jaarlijks een tekort van ruim 200.000 mensen. In 2010 is dit tekort opgelopen tot ruim 600.000.

Binden & Boeien
Werkgevers gaan de komende jaren meer dan ooit proberen mensen aan het bedrijf te binden en te boeien. In een steeds krappere arbeidsmarkt moet het bedrijfsleven meer bieden dan alleen een vaste baan, salaris en een auto van de zaak. Collega's, sfeer, werkplek, managementstijl, het werk zelf en een goede balans tussen werk- en privé staan bovenaan de campagnelijst van werkgevers. Werkgevers proberen daarbij ook de oudere werknemers langer effectief en gemotiveerd te houden. Langer doorwerken is een onomkeerbare trend. De bekendste werknemer die na 65 jaar doorgaat, is ongetwijfeld koningin Beatrix. Maar ze is niet alleen. Er zijn op dit moment tienduizenden 65-plussers actief in Nederland. Maar juist ook vóór het 65ste jaar is er nog veel aan arbeidsparticipatie te winnen. Het centrale instrument is daarbij nog steeds de pensioenregeling, Een goede pensioenregeling biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid van deeltijdpensioen. Hiermee kunnen werknemers langzaam afbouwen en tegelijkertijd hun ervaring en kennis nuttig inzetten en overdragen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.centraalbeheer.nl