Universiteit Maastricht

Persbericht
14 september 2007

Unieke nieuwe eigenschap antilichaam IgG4 ontdekt
Science-publicatie UM-onderzoekers

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht in samenwerking met onderzoekers van bloedbank Sanquin en het bedrijf Genmab, hebben een nieuwe, unieke eigenschap van het IgG4-molecuul ontdekt, die in de toekomst veel kan betekenen voor de behandeling van mensen die leiden aan bepaalde auto-immuunziekten. Over hun bevindingen publiceren ze vandaag een wetenschappelijk artikel in het internationale wetenschappelijk tijdschrift Science.

IgG4 is een van de vele antilichamen die mensen in hun bloed hebben. Deze antilichamen (of antistoffen) worden door ons afweersysteem aangemaakt met als doel ons te beschermen tegen bacteriën of bijvoorbeeld kankercellen. De antilichamen vernietigen dergelijke vreemde cellen . Antistoffen worden ook gebruikt als medicinale behandeling van bijvoorbeeld ontstekingsreuma, een auto-immuunziekte. Deze studie toont een basaal mechanisme aan van het IgG4-antilichaam, wat door prof. dr. Mark de Baets, onderzoeksleider van de Maastrichtse groep, als zeer merkwaardig gedrag voor zo n eiwit wordt gedefinieerd. Een antilichaam ziet eruit als een vork met vier tanden, bestaande uit twee symmetrische helften. Als je de twee helften van IgG4 scheidt, gaan ze een nieuwe verbinding aan met een helft van een andere vork. Dat is een compleet nieuw concept voor antilichamen, want normaalgesproken breekt zo n eiwit helemaal af tot de bouwstof (aminozuren) om weer opnieuw gebruikt te worden bij het maken van nieuwe anti-lichamen. De ontdekking van dit zeer basale mechanisme versloeg een kleine honderd andere wetenschappelijke artikelen die voor elke editie van Science worden ingediend door wetenschappers wereldwijd. De groep Maastrichtse onderzoekers richtte zich binnen het project met name op de rol van IgG4 bij de auto-immuunziekte myasthenia gravis. Deze aandoening leidt tot het niet of onvoldoende functioneren van de spieren, doordat antilichamen eigen goede cellen aanvallen en vernietigen. Bij aantasting van de tussenribspieren kan bijvoorbeeld ademhalen problematisch worden. Na een injectie met deze genetisch gemodificeerde IgG4-antilichamen blijken deze zich aan de spieren te hechten, waarna ze een beschermende laag vormen tegen de spieraantasting. Deze resultaten zijn overigens nog niet op mensen getest, maar op proefdieren. In de toekomst kan een behandeling met IgG4 mogelijk de huidige (agressieve) behandeling van myasthenia gravis-patiënten met cortisone vervangen. Antilichamen hebben namelijk ook de eigenschap niet de heftige bijwerkingen te veroorzaken van bijvoorbeeld cortisone..
-------------------------------------

Noot voor de pers:

Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij prof. dr. Mark de Baets, tel. 043 387 5058 (op vrijdag 14-9 best bereikbaar via Femke Kools, communicatie, 043-3885230), e-mail m.debaets@immuno.unimaas.nl

De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/

Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Maastricht University
Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society s needs are core values of Maastricht University.