Gemeente IJsselstein


Geen explosieven gevonden in de gracht

Datum: vrijdag 14 september 2007
De gemeente heeft de afgelopen week in de stadsgracht bij het Molenplantsoen laten zoeken naar wapens uit de Tweede Wereldoorlog. De werkzaamheden zijn vandaag beëindigd. Er zijn geen explosieven gevonden.

Wapenvondst reden voor onderzoek
Enkele weken geleden is bij baggerwerkzaamheden in de stadsgracht een Panzerfaust (antitankwapen) gevonden. Er gaan verhalen rond dat de Duitsers aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een karrenvracht wapens hebben gedumpt, toen zij IJsselstein verlieten. Zouden die nog in de gracht liggen? Dat is gevaarlijk voor de inwoners. De baggeraar haalde nog meer schroot en oud ijzer naar boven. Het zag ernaar uit dat daar meer wapens tussen zouden zitten. Door de modder zijn ze moeilijk te herkennen, want alles is zwart besmeurd. Het gemeentebestuur besloot de locatie grondig te laten onderzoeken. Eventuele wapens moesten worden geborgen en onschadelijk gemaakt. Hiermee zou duidelijk worden of er inderdaad explosieven in de gracht lagen. Doel was om de veiligheid van de inwoners te waarborgen. Locatie is veilig
De locatie is grondig uitgebaggerd. De bagger is gezeefd en de gracht is onderzocht met een metaaldetector. Na beëindiging van de werkzaamheden vanmiddag is geconcludeerd dat er geen explosieven in de stadsgracht liggen. De locatie is veilig.
Geen informatie over eerdere vondsten
Sinds de Tweede Wereldoorlog is de gracht meerdere malen uitgebaggerd. Er zijn kades en beschoeiingen aangelegd. Het is mogelijk dat de gedumpte wapens bij die werkzaamheden destijds al zijn gevonden. Vroeger werd daarvan geen aantekening gemaakt door de overheid, waardoor de gemeente hierover dus geen gegevens heeft. Omwille van de veiligheid was het nodig dat het onderzoek van afgelopen week werd uitgevoerd.