Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Apeldoorn, 14 september 2007

Haljaarbericht 2007 Kadaster

Resultaten
Het Kadaster, dé bron voor vastgoedinformatie in Nederland, sluit de eerste helft van dit jaar af met een negatief resultaat van E 30 miljoen, waarvan E 18 miljoen conform planning. In de vergelijkbare periode in 2006 was het resultaat E 11 miljoen positief. De daling van het resultaat wordt veroorzaakt door E 27 miljoen lagere bedrijfsopbrengsten en E 15 miljoen hogere lasten dan in 2006. De belangrijkste reden voor de lagere opbrengsten zijn onze tariefsdalingen per 1 mei 2006 en 1 januari 2007 (beide gemiddeld 10%). Ook het werkaanbod was lager: het totaal aantal aangeboden akten en hypotheekstukken daalde met 14%. De productie van akteposten daalde met 20%. Daartegenover staat een forse stijging van het aantal splitsingen vooraf. Het aantal aanvragen bij Kadaster-on-line steeg verder met 4%.

De bedrijfslasten zijn in het eerste halfjaar E 15 miljoen hoger dan in het eerste halfjaar van 2006. Dit ligt voornamelijk aan (incidentele) kosten voor de organisatieontwikkeling, de vernieuwing van de huisstijl, het actualiseren en het ontsluiten van erfdienstbaarheden en het digitaliseren van archieven. Ook investeringen en ontwikkelingskosten voor onze nieuwe taken hebben tot hogere bedrijfslasten geleid dan vorig jaar. De nieuwe taken zullen pas in de komende jaren tot inkomsten leiden. Eind juni bedroeg ons eigen vermogen E 99 miljoen.

(pic)

Activiteiten
In het eerste halfjaar verstrekten we 97% van onze informatie digitaal. Vanaf februari geeft een Internet Selfservicesysteem automatisch antwoord aan klanten op vragen die zijn gesteld via onze website. De introductie van het zakelijke portal 'Mijn Kadaster' hebben we helaas moeten uitstellen. In mei introduceerden we www.vindjeeigenhuis.nl. Daar kan de bezoeker via verschillende kaarten inzoomen op een adres, waarbij ook de gemiddelde koopsom van de omgeving wordt getoond. Handig bij het aan- of verkopen van een woning. We leveren informatie aan www.stayorgo.nl. Binnen vijf minuten laat deze site zien hoeveel een woning waard is en hoe gewild deze is. Waardevol voor de particuliere huizenbezitter en aspirant-koper. De duizend kantoren van VBO Makelaar ontvangen vanaf juni geautomatiseerd Kadasterdata rechtstreeks in hun eigen software. Dat scheelt tijd en geld.

In het tweede kwartaal is 90% van alle akten elektronisch bij ons aangeleverd. Vanuit onze kennis op dit gebied organiseerden we in mei een internationale conferentie over e-conveyancing. Deelnemers uit 27 landen deelden hun kennis. Inmiddels heeft ons systeem een nominatie gekregen van de Europese Commissie voor de e-Europe Awards 2007. Kadaster-on-line abonnees kunnen vanaf februari kadastrale informatie raadplegen van 4 Europese landen via de internationale portal EULIS (European Land Information Service). Dit jaar volgen nog eens 5 landen. Op weg naar een transparante Europese vastgoed- en hypotheekmarkt.

Verder hebben we TOP10NL geïntroduceerd, het nieuwe digitale topografische kaartbestand van Nederland. Elk onderdeel heeft zijn eigen unieke code, het landschap kent geen geheimen meer.

Medio 2007 is onze nieuwe eenheid 'Ruimte & Advies' van start gegaan. Naast rechtszekerheid verzorgt het Kadaster via deze eenheid ook informatie, analyses en advisering rondom ruimtelijke ordeningsvraagstukken. Een voorbeeld hiervan is de ontwikkeling van de N18, een 43 kilometer lange rijksweg tussen Varsseveld en Enschede. In opdracht van Rijkswaterstaat heeft Kadaster Ruimte & Advies zijn kennis en kunde ingezet om te adviseren over de ontwikkeling van deze rijksweg.

Organisatieontwikkeling
Met goedkeuring van onze ondernemingsraad richten we momenteel onze nieuwe organisatie in, onze directie Services voorop. De vestigingen Lelystad en Assen hebben hun deuren gesloten. Hun archieven zijn gedigitaliseerd en de dienstverlening is overgegaan naar de vestigingen Zwolle en Groningen. De landelijke werkvoorraad wordt verdeeld via regionale planbureaus. Nieuwe werkmethoden als mobiel kantoor en solometen worden getest. Ook de instroom is op gang gekomen: twee teams van landmeters zijn in opleiding, een derde is geworven.

Nieuwe taken
Ten slotte maken we ons klaar voor nieuwe taken. Een nieuwe wet verplicht kabel- en leidingenbeheerders en gravers goed informatie uit te wisselen om graafschade te voorkomen. Het Kabel- en Leidingen Informatie Centrum (KLIC) gaat hen die informatie vanaf 1 januari 2008 verstrekken vanuit het Kadaster. Vanaf 1 juli dit jaar beheren wij een landelijk informatiesysteem voor het toegankelijk maken van gemeentelijke publiekrechtelijke beperkingen. En per 1 januari 2008 worden onze registraties kadaster en topografie basisregistraties.

Over het Kadaster
Het Kadaster bestaat 175 jaar. Zo lang verwerkt het Kadaster al gegevens over vastgoed in Nederland en houdt deze nauwkeurig bij in de openbare registers en in de kadastrale registratie. Het Kadaster is daarmee dé bron voor vastgoedinformatie in Nederland. Het Kadaster is een zelfstandig bestuursorgaan (ZBO), heeft geen winstoogmerk en bevordert het maatschappelijk verkeer in vastgoed, inclusief schepen en luchtvaartuigen. Jaarlijks verstrekt het Kadaster hierover bijna 21 miljoen keer informatie aan het notariaat, gemeenten, bedrijven, particulieren en andere belanghebbenden. Daarnaast houdt het Kadaster het Rijksdriehoeksstelsel in stand en speelt het een essentiële rol in het landinrichtingsproces.

Ook de Topografische Dienst maakt deel uit van het Kadaster. In de nabije toekomst breidt het Kadaster zijn taken verder uit en wordt ter voorkoming van graafschade ook informatie verstrekt over kabels en leidingen.


---