Socialistische Partij

De Wit: Nu doorzetten met aanpak belspel bedriegers!

14-09-2007 * SP-Kamerlid Jan de Wit is blij met de invallen van de opsporingsdienst Fiod-ECD in kantoren van de omroepen RTL en SBS. De zenders worden ervan verdacht met hun belspelletjes op tv de Wet op de kansspelen te overtreden, iets waar de SP'er al jaren op wijst.

Jan de WitDe Fiod-ECD doorzocht gisteren zes bedrijfspanden in Hilversum, Amsterdam en Den Haag en nam administratie in beslag. Aanleiding voor het onderzoek zijn aangiftes van het Projectbureau Kansspelen, onderdeel van het ministerie van Justitie. Jan de Wit, justitiespecialist voor de SP, stelt al lange tijd dat de kijkers worden bedonderd. "De opdracht is bijvoorbeeld: haal een vogelnaam uit de volgende letters. Iedereen ziet meteen 'mus' en 'kraai' staan en belt. Het enige antwoord dat wordt goedgekeurd is echter ' kneu', dat is ook een vogel. Ik vind dat misleiding. Of: zoek de twee verschillen. En dan worden die verschillen tijdens de uitzending stiekem veranderd. Oplichters zijn het."

De SP heeft een voortgangsrapport over de belspellen uitgebracht: 0900-BELazerd 2007 (.pdf). Gebleken is dat de Gedragscode Promotionele Kansspelen die op 1 januari 2006 van kracht werd, geen einde heeft gemaakt aan de praktijk van de misleidende belspellen. De gedragscode is volledig mislukt. De Wit: "Ik wil graag iedereen bedanken die op onze oproep van april heeft gereageerd om ervaringen met belspellen te melden. Zij hebben concreet bijgedragen aan de aanpak van de belspel bedriegers."

De SP pleit voor strikte handhaving en spoorde het Openbaar Ministerie aan om over te gaan tot vervolging van de twee commerciële omroepen tegen wie al weer bijna een jaar geleden aangifte is gedaan. De Wit: "Dat de aandacht die wij al jaren aan de belspellen besteden niet zonder gevolgen is gebleven, bleek bij de invallen van gisteren. Wij wachten de uitkomsten van het onderzoek met spanning af, en hopen dat er snel voor eens en altijd een einde komt aan de geldklopperij van de belspellen."