Algemene Onderwijsbond

AOb roept kabinet op tot onderwijsinvesteringen

Geachte onderwijsredacteur,

In een brief aan premier Balkenende en de vice-premiers Bos en Rouvoet, roept AOb-voorzitter Walter Dresscher vandaag het kabinet op om de onderwijsinvesteringen die de commissie Toekomst Leraarschap voorstelt, tot kabinetsbeleid te maken. De tekst van de brief stuur ik u hierbij toe:

Geachte heren Balkenende, Bos en Rouvoet,

Woensdag heeft de Commissie Leraren een indrukwekkend rapport gepresenteerd met als kernboodschap: investeer in leraren. Voorzitter Alexander Rinnooy Kan maakte duidelijk dat het probleem van een kwantitatief en kwalitatief tekort aan leraren niet uit de lucht komt vallen. Al vijftien jaar zijn er plannen om het leraarsberoep financieel en inhoudelijk aantrekkelijker te maken. Tot op heden is daar niets van terecht gekomen. Zijn dramatische oproep er moet nu iets gebeuren, anders krijgen we te maken met massale lesuitval onderschrijven wij. Rinnooy Kan heeft het ook duidelijk over additionele middelen voor het onderwijs, niet over verschuivingen binnen de onderwijsbegroting. Wil Nederland een rol blijven spelen in de mondiale kenniseconomie, dan zijn forse onderwijs-investeringen op hun plaats.

Voor die investeringen heeft de Algemene Onderwijsbond de grootste onderwijsvakbond en aangesloten bij de FNV zich het afgelopen jaar sterk gemaakt met de leus Als het aardgas op is, is kennis onze enige grondstof. Veel van onze voorstellen om de ambities van leraren waar te kunnen maken, zien wij terug in het rapport Leerkracht! Want als vertegenwoordiger van de beroepsgroep, weten wij als geen ander dat onderwijspersoneel niet houdt van een zes-min cultuur, maar voortdurend streeft naar het allerbeste onderwijs.

Wij vragen van de drie politieke leiders in het kabinet een steun in de rug om dat allerbeste onderwijs te kunnen realiseren. De beslissing om te investeren in onderwijs kan niet alleen afhangen van een vakminister die zich enthousiast voor invoering heeft uitgesproken. In het buitenland zien wij dat uw collega s Sarkozy en Brown als politiek leiders zelf het belang van goed onderwijs en investeringen in leraren en scholen actief uitdragen. In Nederland heeft het volgens het rapport vijftien jaar ontbroken aan effectieve maatregelen en die brede politieke steun. Wij hopen dat u aan onze oproep gehoor geeft en de investeringsplannen van de Commissie Leraren steunt en uitvoert. Wat ons betreft is dat een eerste stap in de richting van méér onderwijsinvesteringen waardoor het Nederland internationaal weer in de voorhoede terecht komt als het gaat om onderwijsinvesteringen en leraren en scholen hun cruciale rol in de kenniseconomie kunnen waarmaken.

Met vriendelijke groet

Walter Dresscher

Voorzitter Algemene Onderwijsbond

met vriendelijke groet

Robert Sikkes

coördinator communicatie AOb


----------
AOb, sterk in onderwijs. Meer informatie: www.aob.nl info@aob.nl