Partij van de Arbeid

Den Haag, 14 september 2007

Vragen van het lid Depla (PvdA) aan de Minister van Wijken Welzijn en Integratie

over ontrekken aan kakkerlakkenbestrijding in appartementencomplexen door particulieren


1) Bent u op de hoogte van het feit dat bij kakkerlakkenoverlast in een appartement ook de belendende appartementen soms zelfs het hele complex aangepakt dienen te worden ten einde het probleem adequaat aan te kunnen pakken?


2) Bent u op de hoogte van het feit dat huurders van appartementen met enige regelmaat kakkerlakkenbestrijders de toegang tot hun appartement ontzeggen en/of niet voor de kosten op willen draaien?


3) Bent u op de hoogte van het feit dat de kans dat de plaag terugkeert hierdoor aanzienlijk is, waarbij woningcorporaties de vaak aanzienlijke gevolgkosten van niet meewerken op de veroorzaker verhaald worden?


4) Bent u, met ons, van mening dat bij geconstateerde overlast door kakkerlakken sprake zou moeten zijn van een plicht om mee te werken aan een adequate bestrijding?


5) Bent u, met ons, van mening dat medewerking afgedwongen kan worden op grond van BW, boek 7, art. 213, 217 en 220? Zo nee, waarom niet? Zo ja, klopt onze observatie dat van deze artikelen tot nu toe niet of nauwelijks gebruik wordt gemaakt in het geval dat bewoners niet meewerken bij het bestrijden van kakkerlakkenoverlast? Bent u bereid gemeenten, corporaties, particuliere verhuurders en vereniging van eigenaren te wijzen op deze mogelijkheid?


6) Bent u, met ons, van mening, dat het wenselijk is om ongediertebestrijding expliciet in art. 220 op te nemen? Zo ja, op welke termijn kunnen we hiertoe een voorstel tegemoet zien? Zo nee, waarom niet?

BIJLAGE:

BURGERLIJK WETBOEK BOEK 7

Artikel 213

De huurder is verplicht zich ten aanzien van het gebruik van de gehuurde zaak als een goed huurder te gedragen.

Artikel 217

De huurder is verplicht te zijnen koste de kleine herstellingen te verrichten, tenzij deze nodig zijn geworden door het tekortschieten van de verhuurder in de nakoming van zijn verplichting tot het verhelpen van gebreken.

Artikel 220


1. Indien gedurende de huurtijd dringende werkzaamheden aan het gehuurde moeten worden uitgevoerd of de verhuurder krachtens artikel 56 van Boek 5 iets moet toestaan ten behoeve van een naburig erf, moet de huurder daartoe gelegenheid geven, onverminderd zijn aanspraken op vermindering van de huurprijs, op ontbinding van de huurovereenkomst en op schadevergoeding.