Persbericht

Double A Paper meest milieuvriendelijke papierproducent

BANGKOK/Rotterdam, 14 september 2007 - De Thaise print- en kopieerpapier producent Double A is dankzij haar Farmed Trees Concept de milieuvriendelijkste papierproducent ter wereld. Dit stelt het Australische economisch onderzoeks- en adviesbureau Access Economics in haar wereldwijde onderzoek naar milieukosten onder papierproducenten.

De impact die Double A maakt op het milieu bedraagt niet meer dan vier Australische dollarcent (ongeveer 2,5 eurocent) per pak papier van 500 vel (ream). Daarmee is het Thaise bedrijf veruit milieuvriendelijker dan producenten uit de VS, Canada, Europa, Afrika, Australië en Indonesië. De milieukosten bij de nummer twee op de lijst (een papier recyclefabriek uit de UK) bedragen iets meer dan vijf eurocent. De slechtst presterende fabriek staat in Indonesië met iets meer dan 24 eurocent per ream aan milieukosten.

Een belangrijke factor voor Double A in de besparing op milieukosten is het Farmed Trees Concept. Ruim één miljoen Thaise boeren beheren voor Double A eucalyptusbomen die zij op hun land cultiveren. Na drie tot vijf jaar haalt Double A deze van het land en plant nieuwe eucalyptus stekjes. Dit voorkomt houtkap in natuurlijke bossen en biedt ruim 1 miljoen boeren extra inkomsten.

Steve Brown, directeur van Access Economics stelt dat de impact die papierproductie op het milieu maakt in veel landen jarenlang is genegeerd. Het onderzoeksbureau nam het daarom op zich om via een milieukostenmodel acht leidende papierproducenten in de wereld met elkaar te vergelijken. Het bureau deed dat op basis van diverse criteria, zoals bijdrage aan ontbossing, watergebruik, afvalproductie en -verwerking en Co2 uitstoot.

"Omdat papierproducenten zich niet financieel hoeven te verantwoorden voor de impact die zij maken op het milieu, kunnen zij ongestraft de voor hen meest kostenefficiënte productieprocessen ontwikkelen," zo stelt Brown. In bijna alle gevallen blijken deze processen slecht uit te pakken voor het milieu. Zo worden in Indonesië momenteel twee papierproductiesites met sluiting bedreigd wegens verdenking van schending van milieuregels (bomenkap in oerbossen en kap in reservaten). Het onderzoeksbureau was daarom aangenaam verrast dat er een bedrijf in Thailand bestaat dat een natuurproduct kan maken met zo weinig impact op het milieu.

Ondanks een groeiend milieubewustzijn bij papierproducenten, wordt 17% van al het papier ter wereld gemaakt van bomen uit natuurlijke bossen die vervolgens niet meer aangeplant worden, zo concludeert Access Economics. Ook stelt het bureau dat nog steeds 1% van de bomen uit tropische regenwouden komt.

"Double A neemt haar mandaat om milieuvriendelijk te opereren zeer serieus," zegt Double A senior executive vice president, Thirawit Leetavorn. Hij vervolgt: "Er zijn voor papierproducenten talloze manieren om hun verantwoordelijkheden te nemen ten aanzien van het milieu. Het belangrijkste is dat papier komt van bomen uit duurzaam beheerde gebieden. Papierproducenten moeten echter ook hun energieconsumptie en Co2 uitstoot beter beheren om klimaatverandering te helpen keren."

Zo heeft Double A recentelijk haar 59 benzine aangedreven vorkheftrucks vervangen door elektronisch aangedreven wagens. Dit bespaart het bedrijf 1 miljoen liter brandstof per jaar. Met deze actie geeft Double A gevolg aan het nationale beleid van Thailand om energieverbruik en afhankelijkheid van geïmporteerde brandstoffen te reduceren.

In 2006 voerde het bedrijf ook al energiebesparende maatregelen door. Volgens haar "Make Use of the Wastes" programma, waarin de papierproducent stelt efficiënter met consumptie van natuurlijke bronnen om te gaan, handelde het bedrijf als volgt:
- Het zuiveren van gebruikte olie en het gebruiken in plaats van stookolie. Dit reduceerde de verwijderingskosten van gebruikte olie met 3.800.00,- euro en reduceerde de consumptie van nieuwe olie met 6.100.00,- euro.
- Het verwerken van methanol in een duobrandstof aangedreven oven. Dit bespaarde het bedrijf 2.2 miljoen liter of 6.200.000,- euro aan stookolie.

Door de invoering van deze maatregelen bespaart het bedrijf meer dan 1,6 miljoen euro.

Over Double A
Double A paper wordt geproduceerd door Advance Agro Public Company Limited. Een van de meest geavanceerde, volledig geïntegreerde pulp en papier producenten in de wereld. Double A produceert gladder, helderder, witter hoog kwaliteitspapier. Hiermee ondersteunt Double A haar klanten om bedrijfsprocessen soepeler te laten verlopen met een verminderde impact op het milieu. Double A paper is wereldwijd verkrijgbaar in 90 landen. Voor meer informatie, bezoek ook www.doubleapaper.com en www.doubleapaper.nl

Over het Farmed Trees Concept
Double A Paper heeft een zeer milieuvriendelijk productieproces ontwikkeld dat zij het Farmed Trees Concept noemt. Voor de productie van haar papier gebruikt zij alleen gecultiveerde bomen. Deze eucalyptusbomen worden verbouwd op de landerijen van 1 miljoen boeren. Hierdoor voorkomt het bedrijf ontbossing en biedt zij extra inkomsten voor die boeren.


- einde bericht -

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met
Ronald Sutmuller
Hill & Knowlton Nederland BV
Tel: 020 404 47 07
rsutmuller@hillandknowlton.com


---- --