Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

-For immediate release -

Duurzame hosting deel van klimaatoplossing
MoveNext eerste klimaatneutrale hostprovider in NL

Leiden, 14 september 2007 - Internetbedrijf MoveNext uit Leiden is de eerste Nederlandse webhoster die volledig klimaatneutrale hosting levert. MoveNext heeft bovendien het energieverbruik per klant in de afgelopen maanden met ruim 30 procent teruggebracht. Deze besparing is gerealiseerd door de combinatie van energiezuinige hardware, geoptimaliseerde software en intelligent gebouwde configuraties. Daardoor vermindert MoveNext de uitstoot van CO2 van haar 3.000 hosting-afnemers met ruim 30 procent per jaar. Daarnaast compenseert MoveNext de overgebleven CO2 uitstoot via samenwerking met de Klimaat Neutraal Groep. De keuze voor CO2 compensatie leidt bij MoveNext niet tot een prijsverhoging van de diensten.

Dataverkeer verviervoudigt elke twee maanden

Volgens onderzoek van Gartner (www.gartner.com) levert de IT-branche wereldwijd een even grote bijdrage aan de uitstoot van CO2 als de luchtvaart. Mede omdat stroom een belangrijke kostenfactor is binnen de IT, zette MoveNext dit jaar fors in op energiebesparing in combinatie met prestatieverbetering. Huibrecht Bos, directeur van MoveNext hierover: "Internetdiensten kosten ´achter de schermen´ enorm veel energie. Een gemiddeld datacenter gebruikt de stroom van een middelgrote stad. Een zoekopdracht in Google staat qua energie gelijk aan een uur lang branden van een spaarlamp van elf Watt. En de hoeveelheid dataverkeer via internet verviervoudigt elke twee maanden. Daarom vinden wij het van groot belang om bewust om te gaan met energie.' MoveNext wilde niet kiezen voor losse 'groene' hostingpakketten. Daarom is het bedrijf voor haar volledige energievoorziening overgestapt op klimaatneutrale stroom zonder prijsverhogingen. Bos: "Daarmee bewijzen we dat energiebesparen en ondernemen ook in de ICT-sector heel goed hand in hand kunnen gaan. "

Keurmerk
Samen met de Klimaat Neutraal Groep (een initiatief van Triodos Bank, Stichting Face en Stichting DOEN) neutraliseert MoveNext de CO2-uitstoot door het energieverbruik van hostingservers. Dat betekent dat de stroom die de servers verbruiken, wordt gecompenseerd door het planten van nieuwe bomen. Bos: 'We investeren hier een deel van ons bedrijfsresultaat in, want dit zet echt zoden aan de dijk voor het milieu. Onze klanten stappen kostenloos over. Zij kunnen het hosting CO2-neutral keurmerk downloaden vanaf duurzamehosting.nl. We merken dat ze het keurmerk graag voeren om te laten zien dat ze duurzaam hosten. We hopen dat andere providers ons initiatief overnemen en ook verantwoord gaan hosten.'


---



Ingezonden persbericht