Nederlandse Spoorwegen

Utrecht, 14 september 2007

NS en CMI kopen aandelen Syntus van Connexxion

NS heeft samen met het Franse bedrijf CMI (Cariane Multimodale Internationale) het aandeel van Connexxion in regionaal vervoersbedrijf Syntus overgenomen. Tot op heden waren deze drie bedrijven gezamenlijk aandeelhouder van Syntus, maar Connexxion heeft aangegeven haar aandeel te willen verkopen, omdat het bedrijf steeds meer in een concurrentiepositie terechtkwam ten opzichte van deze deelneming.

De zeggenschapsverhouding tussen de overblijvende partijen verandert niet, dus NS en CMI krijgen beiden 50% van de aandelen. CMI is een dochtermaatschappij van de Franse vervoersonderneming Keolis. NS wil graag gebruik blijven maken van de expertise van Syntus op het gebied van multimodale concessies in de regio. Momenteel exploiteert Syntus onder meer het openbaar vervoer in de Achterhoek en op de lijn Arnhem-Tiel.

Noot aan de redactie
Meer informatie: NS persvoorlichting 030-2357070

NS
NS is in Nederland de grootste reizigersvervoerder op het spoor. De treinen van NS houden Nederland mobiel. Per dag bereiken ruim 1,1 miljoen treinreizigers hun bestemming zonder files of parkeerproblemen. De trein is een zeer energie- en klimaatvriendelijk vervoermiddel met een lage CO2-uitstoot, terwijl de gemiddelde kilometerprijs lager is dan de variabele autokosten. Op de 375 stations biedt NS een scala aan voorzieningen om de reizigers van dienst te zijn.
NS Reizigers zorgt voor het rijden van de treinen en de informatie en service aan de reizigers op de stations en in de treinen. NS Poort ontwikkelt, beheert en exploiteert de stations(gebieden) in Nederland, zodanig dat dit aangename en levendige plekken worden om te verblijven, werken, wonen, winkelen en recreëren. NedTrain zorgt voor de treinen van NS: van schoonmaak tot technisch onderhoud en schadeherstel. Strukton is actief in aanleg en onderhoud van railinfrastructuur en in bouwactiviteiten in Europa. NS Internationaal verbindt Nederland met het hart van belangrijke Europese steden. De hogesnelheidstreinen Thalys en ICE en de Internationale Intercity's zijn een slim en duurzaam alternatief voor vliegtuig en auto op afstanden tot 600 kilometer. NedRailways benut de kansen van de Europese vrije spoormarkt, bijvoorbeeld door samen met de Britse onderneming Serco spoorwegconcessies in het Verenigd Koninkrijk te exploiteren. NS deelt het spoorwegnet ­ het drukstbereden van Europa ­ met bijna 30 andere partijen. ProRail deelt de capaciteit op de rails toe en zorgt verder voor de Railverkeersleiding, het beheer en onderhoud van het spoorwegnet.

NS Groep N.V., Utrecht Handelsregister Utrecht 30124358

NS
Corporate Communication
Hoofdgebouw IV
Laan van Puntenburg 100
Postbus 2025
3500 HA Utrecht T 030 - 235 30 40
F 030 - 235 61 93
www.ns.nl


---- --