Ingezonden persbericht


Slotpersbericht 14 september 2007

De Rotterdamse Zomerfestivals 2007

Grote festivals boften met het weer ondanks regenachtige zomer

De hele zomer lang was het ieder weekend feest in Rotterdam: grote en kleine festivals wisselden elkaar af. Er was muziek, theater, er werd gelachen, gedanst, geskate en gekampeerd. Rotterdam kijkt terug op een geslaagde festivalzomer.

Aan de voet van de Erasmusbrug werden afgelopen weekend de Rotterdamse Zomerfestivals 2007 afgesloten met een optreden van Gloria Estefan en een groots vuurwerk tijdens de 30e editie van de Wereldhavendagen. Het was een feestelijk einde van een geslaagde festivalzomer. De grote festivals boften met het weer, ondanks de over het algemeen regenachtige zomer. Vooral Ortel Zomercarnaval en de FFWD Fit for Free Dance Parade troffen het; de zon stond hoog aan de hemel en de straten van Rotterdam vulden zich met uitgedoste feestgangers.

Nieuwe elementen

Het Strand aan de Maas had in het kader van Rotterdam City of Architecture 2007 een prachtig strandpaviljoen, ontworpen door architectenbureau Monadnock. In mei 2008 wordt dit paviljoen opnieuw opgebouwd op het Leuvehoofd. Nieuw dit jaar was het festival Musica Republica, waarvoor het Lloyd Multiplein werd omgetoverd tot dance club. Bekende DJ's als Erick E, Roog, D-Rashid, Chuckie en Gregor Salto brachten een eclectische mix van house, urban, hiphop, eighthies en nineties in een Rotterdams decor. Wie het warm kreeg van het dansen nam een duik in het zwembad op het festivalterrein. Na afloop ging de afterparty in de Thalia Lounge door tot in de vroege uurtjes.

Hoogtepunten in het park

Zowel tijdens de Zomerzondagen als de Dag van de Romantische Muziek werd in het Park bij de Euromast volop genoten van muzikale optredens, zelf meegebracht lekkers op een picknickkleed en knutselactiviteiten voor kinderen. In het Zuiderpark ging het er wat ruiger aan toe bij met 'the best you've never heard of' tijdens Metropolis Festival 2007. Iedereen was het erover eens: het festival beleefde met optredens van onder meer Datarock, Señor Coconut en Moke een ijzersterke editie en was daarmee één van de hoogtepunten van de Rotterdamse Zomerfestivals 2007. De twee nieuwe programmeurs zorgden ervoor dat Rotterdam reikhalzend uitkijkt naar de twintigste editie in 2008.

North Sea Jazz

Dit jaar vierde Rotterdam haar tweede jaar als North Sea Jazz Festival-stad. Het festival was ook dit jaar een groot succes, de optredens van Wynton Marsalis en Snoop Doggy Dog staan in het geheugen gegrift. In de twee weken voorafgaand aan het festival waren er volop gratis optredens op buitenpodia, in trams, op pleinen en schepen, in winkels en in cafés te bezoeken onder de naam North Sea Round Town.

Winterfestivals

De zomer is voorbij maar dat betekent niet dat er tot mei 2008, wanneer de Rotterdamse Zomerfestivals weer losbarsten, niets te doen is. In december zorgen de Rotterdamse Winterfestivals voor feestelijke taferelen in de stad, met een ijsbaan op het Stadhuisplein en kleurrijke activiteiten in en rond het winkelgebied.

Noot aan de redactie:

In de bijlage vindt u beeldmateriaal behorende bij de ZomerZondagen (fotograaf: Ari Kievit) en de FFWD Fit for Free Dance Parade (fotograaf: Bas Czerwinski). Deze zijn ook op hoge resolutie beschikbaar. Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Elsbeth Grievink, persvoorlichter Rotterdam Festivals, 010-4332511 elsbeth@rotterdamfestivals.nl