CD&V

7560 personenalarmsystemen voor zorgbehoevende ouderen

14/09/2007

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Steven Vanackere subsidieert in 2007 7560 nieuwe personenalarmtoestellen. Het personenalarmtoestel is met zo'n 30.000 gebruikers het meest gebruikte hulpmiddel in de zorg voor ouderen. Het personenalarmtoestel wordt in de thuiszorg en de ouderenzorg, waar de nood aan al dan niet permanent toezicht groot is, ingezet voor valdetectie, bewegingsdetectie, rook/branddetectie en CO-detectie. Met de subsidie van bijna 3.750.000 euro kunnen de dienstencentra dit jaar tot 60 toestellen per centrum aankopen.

Ouderen kunnen met een personenalarmtoestel vanuit elke ruimte in hun woning een noodoproep uitzenden. Met een druk op de knop zenden ze een signaal uit. De nieuwe toestellen met bewegingsdetectie, rook/branddetectie en CO-detectie kunnen ook automatisch signaal uitzenden. Hierop wordt een centrale opgeroepen die in een bepaalde volgorde automatisch contact zoekt met een aantal hulpverleners (familie, buren, vrienden, huisarts, civiele diensten,...) tot er reactie komt. De centrale is 24 uur op 24 uur bemand.

Vooral in de thuiszorg is de nood aan toezicht erg groot. In de mate van het mogelijke wordt dit toezicht uitgeoefend door mantelzorgers en vrijwilligers of aanwezige professionelen. Zij kunnen echter niet altijd tegemoetkomen aan de reële noden. Dankzij technologische middelen zoals het personenalarmtoestel kan men zorgbehoevende ouderen een tijdje alleen laten zonder dat dit noemenswaardige risico's inhoudt.

Voordien konden erkende dienstencentra maximaal 15 aangekochte toestellen gesubsidieerd krijgen. Dit wordt nu opgetrokken tot maximaal 60. Nieuw aan de toestellen is dat ze niet enkel gebruikt kunnen worden bij valincidenten, maar ook rook, brand en CO detecteren. Minister Vanackere wil hiermee bijdragen aan het verhogen van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van de gebruiker en zijn mantelzorger. Minister Vanackere trekt dit jaar extra middelen uit om de kwaliteit van de zorgverlening aan gebruikers van personenalarmsystemen te evalueren zodat in de toekomst een nog betere zorg kan worden voorzien.


* door Steven Vanackere


CD&V
Wetstraat 89
1040 Brussel
Tel : 02.238.38.11
Fax : 02.230.43.60
www.cdenv.be
E-mail : inform@cdenv.be