Jazz in de Amsterdamse centrale bieb met Herb Geller


AMSTERDAM, 20070905 -- Contrabassist René van Beeck nodigt in samenwerking met de nieuwe Centrale Bibliotheek van Amsterdam maandelijks jazzmusici uit voor een concert in het Theater van 't Woord. De gasten zijn bijvoorbeeld op doorreis zijnde Amerikaanse of Europese topmusici, gerenommeerde Nederlandse jazzmusici of juist jonge talenten. Bij veel concerten zal er een link zijn naar de rijke muziekcollectie van de Centrale Bibliotheek. Op vrijdag 14 september is de legendarische Amerikaanse saxofonist Herb Geller te gast bij bassist René van Beeck.

Sinds een aantal jaren organiseert René van Beeck in het Amsterdamse en Haagse nachtleven tal van concerten en jamsessies. In de afgelopen jaren zorgde hij bijvoorbeeld voor muzikale matches in bekende hotspots als Mediacafé Plantage, loungeclub Cocoon, Danzig Den Haag, Cristofori en Hotel Arena. Momenteel zorgt René voor swingende jazzsessies in club Café Brix, het Dorint Hotel Amsterdam Airport en nu ook in de nieuwe Centrale Bibliotheek van Amsterdam op het Oosterdokseiland.

Theater van `t woord

Vrijdag 14 september 2007 | 20.30 uur (afwijkende tijd)
Herb Geller ( altsax), Rob van Kreeveld ( piano), Hans Braber ( drums),
René van Beeck ( contrabas)

Op vrijdag 14 september is de legendarische Amerikaanse saxofonist Herb Geller te gast bij bassist René van Beeck. Geboren in 1928 in Los Angeles is hij in de late jaren 50 één van de leidende altsaxofonisten in de West Coast Style. Hij speelde en maakte platen met Chet Baker, Clifford Brown/Dinah Washington, Ray Brown, Hank Jones, Benny Goodman, Shelly Mann en vele anderen. Eind zomer 2007 komt zijn nieuwste cd Herb Geller At the Movies uit. Aan de vleugel zit pianovirtuoos Rob van Kreeveld, die thuis is in zowel jazz als klassiek en vele composities maakte voor Paul van Vliet waaronder de hit ` Meisjes van dertien'. Drummer Hans Braber speelde de afgelopen jaren onder andere met Monty Alexander, Herb Geller, Marjorie Barnes en Lex Jasper.

Vrijdag 12 oktober 2007 | 20.00 uur
Ack van Rooijen (flugelhorn), Paul Heller ( tenorsax), Juraj Stanik ( piano), Martijn Vink ( drums), René van Beeck ( contrabas)

Ack van Rooijen (1930) was samen met zijn broer Jerry één van de eersten, die in de jaren 50 de `nieuwe' jazz naar Nederland haalde en behoort nog steeds tot de Europese jazztop. In dit concert wordt Ack muzikaal bijgestaan door Paul Heller, stersolist uit de WDR Bigband, pianist Juraj Stanik, één van de beste pianisten in de Europese jazzscene en drummer Martijn Vink, die o.a. de vaste drummer is in het Metropole orkest en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw.

Vrijdag 26 oktober 2007 | 20.00 uur
Hod O'Brien ( piano), Ferdinand Povel ( tenorsax), John Engels ( drums), René van Beeck ( contrabas).

Als ondertitel zou voor dit concert `Masters of Bebop' niet misstaan. De Amerikaanse jazzpianist Hod O'Brien wordt geroemd om zijn swingend pianospel met zijn lange vloeiende geimproviseerde lijnen die diepgeworteld zijn in de beboptraditie Hij speelde met talloze jazzgrootheden waaronder Oscar Pettiford, Elvin Jones, Stan Getz en Chet Baker om er een paar te noemen.
Saxofonist Ferdinand Povel is onbetwist al jaren één van de beste Europese jazzsaxofonisten én al jaren inspirator en mentor voor vele generaties saxofonisten. Drummer John Engels is al ruim vijftig jaar de eerste keus voor veel nationale en internationale musici. Zo speelde hij de afgelopen jaren met Chet Baker,Stan Getz, Louis van Dijk en Fay Claassen.

Kaarten dagelijks verkrijgbaar tussen 10.00 en 22.00 uur in de Centrale Bibliotheek. U kunt ook kaarten bestellen ( met toeslag) bij de Ticketshop van het AUB of via www.aub.nl

Losse kaarten: ¤ 10,- ( ¤ 7,50 met OBA-pas of stadspas)

Centrale Bibliotheek | Oosterdokskade | 143 | 1011 DL Amsterdam | www.oba.nl