Provincie Groningen

Europees geld voor platteland Westerkwartier 4 september 2007

Vrijdag 14 september aftrap LEADER met markt en muziek in Lutjegast

Daar waar het Westerkwartier (Zuidhorn, Grootegast, Marum en Leek) wel een financieel duwtje in de rug kan gebruiken, is Europees geld (LEADER) beschikbaar voor initiatieven die een sociaal-economische impuls kunnen geven aan dit gebied. Het gaat om projecten die `van onderop' ontstaan en die de leefbaarheid van het gebied (in brede zin) versterken. Om deze projecten in het Westerkwartier van de grond te krijgen, is een LEADER Actiegroep (LAG) opgericht. Vrijdagmiddag 14 september aanstaande installeert gedeputeerde Douwe Hollenga om 16.00 uur officieel deze LAG (LEADER Actiegroep) in Lutjegast.
Vanaf 13.00 uur kan er in het dorpshuis 't Kompas in Lutjegast gestruund worden over een gezellige en informatieve markt waar diverse organisaties en verenigingen zich presenteren.

De middag is voor iedereen vrij toegankelijk.

LEADER ActieGroep (LAG)
In de LAG zitten vertegenwoordigers van de WSI (Werkgroep Streekinitiatief Westerkwartier), LTO Noord, Agrarische Natuurverenigingen, Stichting Groninger Landschap en Staatsbosbeheer, de provincie en de gemeenten in het Westerkwartier. Voorzitter van de LAG Westerkwartier is Jan Oomkes wethouder van de gemeente Zuidhorn. De LAG Westerkwartier functioneert onder de verantwoordelijkheid van de Stuurgroep West. In deze Stuurgroep werken de provincie Groningen, de waterschappen en de vier gemeenten in het Westerkwartier samen.

Taken
De taken van de LAG zijn het opstellen van het
LEADER-ontwikkelingsplan en het toetsen van ingediende projecten aan dit plan. Ook beoordeelt de LAG of projecten voldoen aan de technische en financiële voorwaarden. Vervolgens stelt de LAG adviezen op over de projecten aan de provincie. De LAG heeft ook een taak in het stimuleren van de projectontwikkeling. Tevens dient de LAG zorg te dragen voor de nodige voorlichting en publiciteit. Bij het beoordelen van projecten toetst de LAG Westerkwartier aan criteria die voortvloeien uit het ontwikkelingsplan.

Markt
Op de markt in het dorpshuis zijn onder meer stands te vinden van: de Vereniging Groninger Dorpen, het project Leve(n)de Dorpen, SWET (muziektheaterspektakel in het Westerkwartier), Staatsbosbeheer, Stichting Groninger Landschap, WSI, Mien Westerkwartier, de Historische Kring Aduard en het Abel Tasman kabinet.

Programma in het dorpshuis 't Kompas, Kompasstraat 1 te Lutjegast : 13.00 uur aanvang markt in dorpshuis `t Kompas
14.30 uur welkom en inleiding door Gert Sennema 14.40 uur identiteitsschets Westerkwartier door Harm van der Veen 15.00 uur muzikaal intermezzo door Pot, Van Lienen en Baumgarten 15.30 uur strunen over de markt
16.00 uur officiële installatie LAG-leden door Douwe Hollenga 16.15 uur toespraak voorzitter LAG Jan Oomkes
16.20 uur informele voortzetting
17.30 uur afsluiting

4 september 2007