Universiteit van Tilburg

4 september 2007

Netwerk bedrijf beïnvloedt prestaties na verhuizing

Promotie organisatiewetenschapper Joris Knoben

Het aantal bedrijfsverhuizingen neemt toe, maar ook de binding van bedrijven aan partners in de regio. Op de vraag hoe deze schijnbaar tegenstrijdige trends aan elkaar gerelateerd zijn, promoveert Joris Knoben op 14 september aan de Universiteit van Tilburg.

De afgelopen decennia is zowel het aantal samenwerkingsverbanden tussen bedrijven als het belang hiervan voor de prestaties van bedrijven sterk toegenomen. De samenwerkingsverbanden van een bedrijf zijn van toenemend belang voor (toegang tot) grondstoffen, kennis en macht. Tegelijkertijd is het aantal bedrijfsverhuizingen gegroeid tot zo'n 8% van alle bedrijven per jaar. De combinatie van beide trends troept vraagtekens op, aangezien samenwerkingsverbanden tussen bedrijven vaak verondersteld worden gebaat te zijn bij stabiliteit en geografische nabijheid. Omdat een bedrijfsverhuizing leidt tot verandering in geografische nabijheid en gekenmerkt kan worden als een periode van instabiliteit, zou een verhuizing de prestaties van samenwerkende bedrijven kunnen schaden.

Joris Knoben onderzocht de rol van (regionale) samenwerkingsverbanden tussen bedrijven bij de beslissing om te verhuizen en de gevolgen daarvan voor het verhuisde bedrijf. Uit een enquête onder bedrijven bleek dat ze minder snel verhuizen naarmate het aantal samenwerkingsverbanden hoger is. Bedrijven met veel samenwerkingsverbanden die toch verhuizen, presteren op de korte termijn (een tot twee jaar) minder goed dan bedrijven zonder samenwerkingsverbanden. Na twee jaar presteren deze verhuisde bedrijven echter juist beter.
Wel blijken deze uitkomsten afhankelijk van het soort samenwerkingsverband. Wanneer de betrokken bedrijven in organisatorische zin op elkaar lijken, zijn ze minder gevoelig voor instabiliteit en veranderingen in geografische nabijheid. Bedrijven die willen verhuizen, zouden daar rekening mee kunnen houden.

Joris Knoben (1981, Huissen) studeerde Algemene Economie aan de Universiteit van Tilburg en voerde zijn promotieonderzoek uit bij het Departement Organisatiewetenschappen van de Tilburgse Faculteit Sociale Wetenschappen. Vanaf oktober treedt hij als postdoc in dienst bij het Ruimtelijk Planbureau en blijft hij voor één dag per week tevens verbonden aan het Departement Organisatiewetenschappen van de Universiteit van Tilburg.

Noot voor de pers
De promotie van Joris Knoben vindt plaats op vrijdag 14 september om 10.15 uur in de Aula van de UvT, Warandelaan 2 te Tilburg. Titel proefschrift: A spider and the stickiness of its web: The causes and consequences of spatial firm mobility. Promotoren: prof. dr. L.A.G. Oerlemans en dr. R.P.J.H. Rutten. Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift (ISBN 978-90-5335-115-4) opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel. 013 - 466 2000, e-mail persberichtuvt@uvt.nl. Joris Knoben is bereikbaar op tel. 013 - 466 2111, e-mail j.knoben@uvt.nl. Persberichten van de UvT staan ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/. Voor informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/.