Radboud Universiteit Nijmegen


Persbericht 07

Nijmegen, 6 september 2007

Promotie: Romeins statussymbool - een vloermozaïek

Promotie Angelique Notermans, vrijdag 14 september

Angelique Notermans bestudeerde voor haar promotieonderzoek circa zeshonderd Romeinse vloermozaïeken uit de periode 300 v.Chr-500 n.Chr. die voorzien zijn van teksten. De belangrijkste boodschap van deze mozaïeken is: indruk maken op de beschouwer/bezoeker door het tonen van rijkdom, macht en status. Die boodschap werd op verschillende manieren vormgegeven, zowel in beeld als in tekst. Zo liet de opdrachtgever zich afbeelden tijdens de jacht als duidelijk bewijs dat hij tot de elite behoorde. Rijkdom kon worden benadrukt door een verheerlijking van het eigen huis of door te verwijzen naar de aanbesteding of restauratie van een openbaar gebouw. Citaten van antieke auteurs en filosofen dienden om de eigen educatie te tonen. Iedere opdrachtgever geeft vorm aan zijn eigen boodschap, door de tekst of door de combinatie van voorstelling en tekst. Dit verklaart de enorme diversiteit en originaliteit die mozaïeken met inscripties kenmerkt.

Angelique Notermans (Heerlen, 1968) studeerde Griekse en Latijnse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit (1986-1992). Tussen 1995 en 2000 werkte ze daar als junioronderzoeker en docent. Sinds 2000 is zij werkzaam als docente Klassieke Talen aan de Nijmeegse Scholengemeenschap Groenewoud. Dit onderzoek is begeleid vanuit het Institute for Historical, Literary and Cultural Studies van de Radboud Universiteit.

Zie voor afbeeldingen van mozaïeken: http://www.ru.nl/wetenschapsagenda/vorige_edities/archief_jaargang_2/editie_1_-_15_08_07/beeld_mozaieken/

Contact: a.notermans@groenewoud.nl , .m.h.m.notermans@hetnet.nl

Met vriendelijke groet,

Bets Berntsen
Wetenschapsredactie, afd. Communicatie
Radboud Universiteit Nijmegen
tel. (024) 361 59 61 / 361 60 00
De link voor de media
www.ru.nl/onderzoek
Comeniuslaan 6, kamer 00.63