VU Medisch Centrum

persbericht

Amsterdam, 13 september 2007

2007/071/DB


-- Embargo tot vrijdag 14 september --

Behandeling patiënten hoofd-halskanker kan en moet beter

De laatste decennia zijn er vele ontwikkelingen geweest op het gebied van diagnostiek en behandeling van hoofd-halskanker. Toch zijn de overlevingskansen voor patiënten niet substantieel verbeterd. Hoe is dat mogelijk? In de ogen van prof.dr. Remco de Bree is betere selectie van behandelingen voor de individuele patiënt dé oplossing. De Bree is benoemd tot hoogleraar keel-, neus- en oorheelkunde aan VU medisch centrum en spreekt op 14 september a.s. zijn inaugurele rede uit.

Bij de behandeling van hoofd-halskanker is er steeds vaker de keuze tussen chirurgische en niet-chirurgische behandeling (radiotherapie met of zonder chemotherapie). De behandelend arts kiest momenteel nog op basis van gegevens van ervaringen met ongeveer gelijke patiënten. Huidig onderzoek is er echter op gericht om de beste behandeling voor de individuele patiënt te selecteren zodat de kans op overleving met optimaal functioneren het grootst is. Bij een goede selectie kunnen onder- en overbehandeling zoveel mogelijk worden voorkomen en wordt de kwaliteit van leven voor de patiënt zo goed mogelijk behouden. De Bree pleit dan ook voor aanpak op maat.

Een voorbeeld hiervan is de behandeling van patiënten met vergevorderde strottenhoofdkanker. Het aantal verschillende behandelingsmogelijkheden is de laatste decennia sterk toegenomen: talrijke combinaties van verwijdering van het strottenhoofd, diverse bestralingsschema s en vormen van chemotherapie. Een strottenhoofdsparende, niet-chirurgische behandeling met bestraling met of zonder chemotherapie heeft niet altijd dezelfde kans op genezing als chirurgie. En soms wordt het strottenhoofd wel gespaard, maar is deze door de tumor en de behandeling uiteindelijk niet functioneel meer zodat normaal spreken en eten uiteindelijk niet mogelijk zijn. Achteraf blijkt dan dat een verwijdering van het strottenhoofd met goede stemrevalidatie beter geweest zou zijn. Een selectie van behandelingen afgestemd op de individuele patiënt kan hierbij uitkomst bieden en de beste keuze van behandelingen waarborgen.

Hoofd-halskanker behelst alle kwaadaardige afwijkingen van het hoofd en de hals, uitgezonderd de hersenen en ogen. In West-Europa is hoofd-halskanker de op vier na meest voorkomende vorm van kanker. In Nederland wordt hoofd-halskanker jaarlijks bij 2500 mensen vastgesteld. Oorzaken zijn met name roken, overmatig alcoholgebruik en erfelijke aanleg.

Noot voor de redactie

Op 14 september a.s. spreekt prof.dr. Remco de Bree zijn inaugurele rede selectie tot hoofddoel: een halszaak uit bij zijn aanvaarding van de VUmc leerstoel keel-, neus- en oorheelkunde, met in het bijzonder aandacht voor klinisch oncologisch onderzoek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst communicatie van VU medisch centrum, Jan Spee, (020) 444 3444, fax (020) 444 3450. Persberichten van VU medisch centrum kunt u lezen op www.VUmc.nl.

Achtergrondinformatie (