European Union



IP/07/1323

Brussel, 13 september 2007

Commissieambtenaren op vrijdag op de fiets

De ambtenaren van de Commissie kunnen het goede voorbeeld geven door met de fiets naar het werk te komen. Het is niet de bedoeling het hele woon-werkverkeer om te gooien, maar gewoon om een dag per week de fiets te pakken -- op vrijdag. Elke vrijdag, wordt het personeel nu aangemoedigd mee te doen aan Friday Bikeday. Zo wordt de laatste dag van de week bij de Commissie gezonder, groener, minder gestrest -- en waarschijnlijk sneller! Friday Bikeday is een initiatief van de ministers van Leefmilieu en Mobiliteit van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, in samenwerking met werkgevers en werknemers uit de publieke en private sector.

Friday Bikeday moet werknemers ertoe aanzetten de auto te laten staan en op vrijdag met de fiets naar het werk te gaan. Het project gaat a.s. vrijdag om 9:00 uur van start op de Esplanade van het Berlaymont. Als onderdeel van Friday Bikeday krijgen ambtenaren van de Commissie die met de fiets naar het werk komen, bij aankomst bij het Berlaymont dan een ontbijt en een "fietspakket" aangeboden. Siim Kallas, vicevoorzitter van de Commissie en belast met personeelszaken en algemeen beheer, zal een verklaring ondertekenen, samen met Evelyne Huytebroeck en Pascal Smet, respectievelijk minister van Leefmilieu en van Mobiliteit van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, en met vertegenwoordigers van andere grote werkgevers in Brussel die met hun personeel deelnemen aan het project.

Met dit initiatief wil de Commissie laten zien hoe belangrijk zij duurzame en gezonde mobiliteit vindt. Friday Bikeday sluit perfect aan bij het algemene Commissiebeleid om milieuvriendelijk vervoer te bevorderen. Al ruim tien jaar werkt de Commissie aan een vrijwillig, ambitieus mobiliteitsbeleid voor het personeel, waarin gebruik van het openbaar vervoer en de fiets centraal staat. Het mobiliteitsplan integreert de arbeidsvoorwaarden in het duurzame ontwikkelingsbeleid. Tussen 1998 en 2004 is het gebruik van de auto voor het woon-werkverkeer gedaald van 50% naar 44%; in 2009 moet dit cijfer verder zijn teruggelopen tot 35%.

Om het gebruik van andere, duurzame vervoermiddelen te bevorderen, heeft de Commissie zo'n 200 dienstfietsen aangeschaft voor haar personeel, waarvan steeds meer gebruik wordt gemaakt. In 2006 werden de fietsen ongeveer 20 000 keer gebruikt. In de eerste zes maanden van 2007 lag het gebruik 30% hoger dan in dezelfde periode in 2006. In de parkeergarages van de Commissie zijn nu 2 400 fietsenrekken.

In alle nieuwe gebouwen zijn kleedruimtes en douches voor personeelsleden die met de fiets naar het werk komen. De Commissie heeft ook speciale regelingen getroffen met het Brusselse openbaarvervoerbedrijf (MIVB) voor gratis of goedkoper vervoer op drie buslijnen tussen de Commissiegebouwen, het stadscentrum en de luchthaven. Dit voorkomt onnodig autogebruik.

Een van de belangrijkste maatregelen in het mobiliteitsplan houdt in dat de Commissie 50% van een openbaarvervoerabonnement vergoedt. Om budgettaire redenen geldt dit alleen voor trajecten tot 60 km buiten Brussel . Iedereen die hiervoor in aanmerking wil komen, moet zijn parkeerkaart inleveren. Deze regeling kan alleen worden uitgevoerd als de begrotingsautoriteit er voldoende geld voor beschikbaar stelt. Mobility plan for Commission staff 2006-2009:

http://ec.europa.eu/oib/doc/mobility-plan_en.pdf FridayBikeday website:

http://www.fridaybikeday.be/

See also:

IP/06/315

MEMO/06/126

MEMO/07/352

---

Volgens de enquête van 2004 waaraan 7 510 ambtenaren deelnamen, woonde 85% van de respondenten minder dan 30 km van het werk.