Ingezonden persbericht


Persbericht 13 september 2007

Oogverblindende, eeuwenoude sieraden in het Rijksmuseum van Oudheden

De schittering van eeuwenoude sieraden en de hoogstaande edelsmeedkunst uit de oudheid staan centraal in de tentoonstelling 'Schitterend Sieraad' die 14 september opent in het Rijksmuseum van Oudheden. Speciaal voor deze tentoonstelling selecteerde het museum uit eigen collectie de meest bijzondere sieraden, afkomstig uit het vroege Nederland, de Klassieke wereld, het oude Nabije Oosten en Egypte. De stijlvol vormgegeven tentoonstelling biedt een uniek overzicht voor de liefhebber van schitterende sier.

De collectie antieke sieraden van het Rijksmuseum van Oudheden is de omvangrijkste en rijkste van Nederland. In de tentoonstelling 'Schitterend Sieraad' toont het museum honderden topstukken, waaronder imposante halsringen van prehistorische krijgers, het zilveren diadeem van een Egyptische farao, kostbare zegelringen van Griekse en Romeinse edelen en veelkleurige kralensnoeren van middeleeuwse dames. Rode draad in de tentoonstelling is de wijze waarop de sieraden werden gedragen: om de hals, op het hoofd, om de ledematen en op het lichaam. Maar ook is er aandacht voor het ongekende vakmanschap. Speciaal voor de tentoonstelling werden films gemaakt in het atelier van Steltman Juwelier. Te zien zijn demonstraties van verfijnde technieken als filigraan en granuleren, emailleren en de zetting van edelsteen.

De voorwerpen bestrijken samen een periode van ruim 7.500 jaar. Het oudste, een kraal van rode oker uit ongeveer 5000 v.Chr., is afkomstig uit het graf van een vrouw en is gevonden in Nederland. Uiteenlopend is het materiaal waar de sieraden van zijn gemaakt: van steen, aardewerk of been, maar ook van goud, zilver, brons en edelstenen. Zo zijn de gouden Etruskische fibula's technische hoogstandjes van goudbewerking in filigraan en granulé.

Voor de gelegenheid is in de vaste presentaties van het museum een 'sieraden-route' uitgezet. Die leidt bezoekers niet alleen langs antieke juwelen en beeltenissen daarvan op sculpturen, maar tevens langs sieraden van hedendaagse ontwerpers uit Nederland, die voorbeelden van eeuwenoude edelsmeedkunst verwerkten in moderne ontwerpen. Zo zijn op Egyptische piramides geïnspireerde ontwerpen van Anneke Schat te bewonderen en monumentale sieraden van Jacob de Groes, Bibi van der Velden en Vera Siemund. Ook verschijnt er bij de tentoonstelling een publicatie. De Museumshop biedt een uitgebreid sieradenassortiment en er zijn rondleidingen en arrangementen bij de tentoonstelling.

De tentoonstelling is te zien tot en met 23 maart 2008.

De tentoonstelling kwam tot stand met medewerking van Anneke Schat (Amsterdam), Galerie Marzee (Nijmegen), Polak Works of Arts (Amsterdam, Steltman Juwelier (Den Haag) en Wearable Works of Art (Amsterdam).

-----------